Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обръщение към всички християни в България

Main Pic
Публикувана: 29.07.2013
Автор:
Прочетена: 5916
Коментари: 0

ОБРЪЩЕНИЕ

към всички християни в България

Във връзка с обществената ситуация в България и продължаващите протести срещу правителството на Орешарски, сдружение ХАРТА и други християнски организации подготвиха Обръщение към всички християни в България. То е подписано от над 50 вярващи от различни изповедания и деноминации.

 

Скъпи братя и сестри,

Век и половина след българското Възраждане, народът ни отново търси основополагащи ценности, върху които да се обедини и да изгради своето свободно и цивилизовано бъдеще. Тогава той е трябвало да се пребори с османската „държавна деспотско-тиранска система“ (В. Левски), но днес е потискан, унижаван и манипулиран от един по-коварен враг: срасналата се с държавата посткомунистическа, мафиотска олигархия. Хора, погазили всякакъв морал и принципи, използваха времето на т.нар. „преход към демокрация“, за да обсебят всички власти в страната за свои користни цели, нямащи нищо общо с добруването на народа, а още по-малко с „истината, равенството и братството“ – идеали, които днес изглеждат още по-непостижими, отколкото по времето на Апостола на свободата. Борбата с олигархията днес е въпрос на живот и смърт за всички ни. На карта е поставено съществуването на България като суверенна и демократична страна. В безкомпромисна схватка с олигархията нашият народ трябва не просто да извоюва отново своята свобода, чест и достойнство, но и да спре разпада на държавността и на самото общество, оплетено в мрежите на отчаянието, цинизма и безверието.

Могат ли вярващите в Христа да останат равнодушни в този драматичен исторически момент? Като хора, които познават Бога и в чиито сърца Свeтият Дух е вложил ценностите на Божието Царство, ние сме призовани да бъдем „сол на земята“ и „светлина на света“. Това е неотменна отговорност на християнина и днес ние сме длъжни повече от всякога да я поемем – със смирение, дръзновение и упование в Бога. Имаме надежда, която трябва да споделим с нашите сънародници. Имаме принципи, които трябва да издигнем публично. Имаме потенциал и духовно богатство да спомогнем за спасението на България. Нямаме право да се затваряме в своята „зона на комфорт“: местна църква, приятелски кръг, семейство. Нямаме право да оставаме незаинтересовани и неинформирани. Нямаме право да пренебрегваме призванието си да разобличаваме беззаконието, да отстояваме истината и да участваме дейно в обновлението на обществото, част от което сме. Нека не позволяваме нищо да ни отклонява от тази свещена и осъзната мисия.

В какво се изразява нашата обществена мисия в настоящата ситуация?

  • Да наричаме злото с истинското му име и да се борим срещу него. Изправен пред една порочна управленска система на неморалност и безпринципност, всеки християнин трябва да я разобличава с всички възможни средства и да съдейства за нейното разграждане и премахване. Нека се включим активно в протестите срещу настоящото правителство, което за броени дни многократно показа с делата си, че не служи на народа си, а на частни олигархически или чужди интереси, и напълно изгуби доверието, което всяко ново управление първоначално заслужава. Нека също така да бъдем бдителни и безкомпромисни критици на всяка следваща власт, която би тръгнала по стъпките на правителството на Орешарски.
  • Да бъдем дейни участници в дефинирането, отстояването и следването на моралните норми във всички области на обществения живот и държавното управление. Тъкмо крещящата липса на морал в управлението е причина за справедливия и продължителен протест на десетки хиляди граждани, без оглед на светоглед, образование, социална принадлежност или партийни пристрастия. Ежедневното ни посвещение за възраждането на моралните ценности, за изясняване на забравения им смисъл и на важността им за отделния човек и за цялото общество, са от жизнено значение за развитието на обществото – чрез пробуждането на една критична маса от мислещи хора със здрави нравствени основания. Нека помагаме на все повече наши сънародници да осъзнаят, че без морал в държавното управление обуздаването на злото и въздаването на справедливост чрез законотворчество, спазване на законите и правораздаване са обречени на неуспех. Крайно време е да разрушим грозното и дълбоко невярно клише, че политиката сама по себе си е „мръсна работа“, изначално несъвместима с християнския светоглед. Нека дързостно и неуморно да просвещаваме себе си и сънародниците си относно заложените в Библията принципи на държавно управление. Така ще стане ясно, че според Божия промисъл политиката е дълбоко морална работа, която трябва да се поверява само на нравствени и уважавани хора, доказали не само на думи, но и на дело готовността си да следват доброто и да се отвращават от злото.
  • Да прилагаме християнските принципи и ценности при създаването на гражданско общество в България. Тъканта и жизнената сила на гражданското общество са гражданските сдружения с разнообразна насоченост: социална, просветна, икономическа, екологична, културна. Участието ни в тях, с нашите идеи и личен пример, са изключително важни за изграждането на една нова България. Нека бъдем инициатори и на създаването на християнски сдружения в обществена полза или да се включим във вече съществуващи такива.
  • Да насърчаваме способни, будни и компетентни християни да поемат обществена и управленска отговорност. Положението в нашата страна е особено тежко не само поради властващата олигархия и повсеместната корупция, но и поради липсата на изявени, достойни личности: на водачи с морал, способни на зрели и отговорни действия. Призоваваме християнските общности в България (свещенослужители и миряни) да създават благоприятна атмосфера за развитието на такива личности, а също да ги разпознават изпомежду си, да ги подбуждат и подпомагат в поемането на дейна роля в обществения живот. Подобно на Естир, нека се замислим дали всеки от нас не е поставен от Бога на позицията, която заема сега, тъкмо за да изпълни Божията воля във време като днешното.

Призоваваме българските християни от всяко вероизповедание и деноминация, като загърбят различията си, да се молят в единство и с постоянство за Божието благословение на страната, народа и управлението. Вярваме, че ако Иисус Христос ни е заповядал да се молим с думите „да дойде Твоето царство както на небето, така и на земята“, то именно Той ще направи възможни спасителните и благотворни промени в България.

26 юли 2013 г.

Подписали (по азбучен ред):

инж. Александър Александров; сдружение ХАРТА

Александър Ангелов; Първа Евангелска църква, София

п-р Ангел Пилев; Християнска църква „Сион“, София

Благодатка Ангелова-Неделчева, лекар; Българска християнска медицинска асоциация,

София

д-р Борис Вичев, електроник; София

Ваня Вълкова, графичен дизайнер / художник; сдружение ХАРТА

п-р Венцислав Митев; Евангелска баптистка църква, Аксаково

Венцислав Стойков, Главен епископ на Българска Божия църква

Георги Боев; икономист, богослов, СХД „Студентски живот“

инж. Георги Славов; Първа Евангелска църква, София

п-р Данаил Игнатов; Първа Евангелска църква, София

Даниел Донев; София

Дафинка Сидова; Християнска църква „Ел Шадай“, София

инж. Екатерина Александрова; София

Екатерина Атанасова, физик, консултант; сдружение ХАРТА

Ели Енчева; Българска християнска медицинска асоциация, София

Елка Христова, пенсионер; София

п-р Живко Тончев, Църква „Благовестие“, Бургас

Ива Дойчева, биолог; София

д-р Ивайло Атанасов, физик; сдружение ХАРТА

Иванка Димова; София

Иво Славчев; София

Илияна Иванова; фондация „Комунитас“, София

Йоана Райчинова; Баптистка църква Младост, София

Йорданка Танева, физик; Национален Граждански Форум „Българка“

д-р Камелия Славчева, юрист, богослов; София

Магдалена Славова; Първа Евангелска църква, София

д-р Мариана Атанасова, физик; сдружение ХАРТА

Мартин Райчинов, Баптистка църква Младост, София

адв. Михаил Екимджиев; Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ Пловдив (Председател на УС)

инж. Момчил Милев, д-р по електроника

Момчил Петров, историк; София

Надя Драганова, астрофизик; Потсдам, Германия

адв. Наталия Христова; сдружение ХАРТА

Николай Неделчев; София

доц. д-р Нина Гачева; София

Орлин Станчев, астрофизик; сдружение ХАРТА

Павел Кръстев, ИТ специалист; сдружение ХАРТА

Петя Петрова-Додова; София

Радостин Марчев, икономист, богослов; Варна

Сава Донков; София

д-р Сара Хюет, културолог; София

Стела Недялкова; Първа Евангелска църква, София

Стоянка Матеева, програмист; София

Теодора Николова, учител по история

д-р Тодор Велчев, астрофизик; сдружение ХАРТА

Трифон Трифонов; Варна

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg