Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Излезе първата по рода си българска християнска съвременна поетична антология

Main Pic
Публикувана: 12.09.2013
Автор:
Прочетена: 1785
Коментари: 0

Изданието е с 10-годишна предистория и събира на едно място 28 български автора

 

Поезията не е общуване, а приобщаване...

приобщаване към Идеята, Красотата, Истината.

В това е разликата между едно писмо и една поема.

 

Атанас Далчев

През месец септември излезе първата съвременна поетична антология на християнски автори под заглавие Сънувам небето и търся Те... Щрихи от съвременната българска християнска поезия.

Изданието обръща внимание на християнското творчество и неговото развитие в България с желанието да подкрепи младите автори на поезия да покажат таланта, който Бог е вложил в тях. Антологията излезe от печат в началото на месеца и от 11-ти септември вече може да се намери по щандовете на книжарница „Гринуич“, където ще се състои и официалната й премиера на 16-ти септември от 18.30 ч. 

На страниците на „Сънувам небето...“ намират място творбите на 28 авторa, събирани през последните 10 години. Самите автори са разнородни, но обединени от вярата си. Сред тях има както православни, така и евангелски християни, професори по богословие и литература, издатели, музиканти, преводачи, а сред по-познатите в обществото имена се открояват Вениамин Пеев (доктор по богословие), Калин Михайлов (литературовед, есеист и поет, преподавател по история на западноевропейската литература в СУ „Климент Охридски”), Пламен Сивов (изп. директор на Фондация "Покров Богородичен" и редактор на сп. „Свет“) и Данаил Налбантски, автор на романите Катедралата, Жребият и Теохомия, и на сборника с разкази Искаш ли да оздравееш.

„Сънувам небето и търся Те“ е издание на „Мисия Възможност“. Ето как нейният съставител Светлана Каролева описва антологията: „Ако целият свят създава изкуство, за да изрази себе си, то писателите християни творят, за да изразяват Божието сърце и своето сърце, разтопено в Божието или по-скоро диалога между тези две сърца. Разбира се читателите най-добре ще преценят това, но мисля, че на страниците на тази книга се получи именно такъв диалог. Както и друг един – между самите автори. Едно скъпоценно общуване, което не търпи фалш и суета, разчупва норми и предразсъдъци и което, вярвам, няма как да не доведе до приобщаване.“

„Сънувам небето и търся Те“ може да бъде намерена в книжарница Гринуич до 16.09, а след това и във всички по-големи книжарници в страната.

Източник: "Мисия Възможност"

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg