Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Нова Зеландия избраха първата жена епископ на Англиканската църква

Main Pic
Публикувана: 16.09.2013
Автор:
Прочетена: 1774
Коментари: 0

40-годишната Хелън-Ан Хартли пое поста епископ на епархията Уайкато на Англиканската църква в Нова Зеландия и Полинезия. Хартли завършва теология в университета „Сейнт Андрюс” и докторантура в Духовната семинария в Принстън, а през 2005 г. получава и докторска степен по философия в Оксфорд. Хелън-Ан Хартли редовно участва в предавания на местното радио Би Би Си и междувременно е консултант на телевизия Би Би Си по създаването на програми в областта на религията и етиката.

Хартли е ръкоположена за свещеник през 2005 г. и започва своето служение в селска енория близо до Оксфорд. Тя живее и работи в Нова Зеландия от 2011 г. Хартли е работила в едно от най-известните учебни заведения на Англиканската църква – колежа St. John в Окланд. Тя стана седмият епископ на Уайкато и първата жена свещеник, посветена в сан епископ на Англиканската църква в Нова Зеландия.

През ноември м.г. Общият синод на Църквата на Англия се изказа против ръкополагането на жени за епископи. Гласуването се провежда 20 години след като през 1992 г. върховният орган на църквата разреши посвещаването на жени в свещенически сан, които в момента съставляват почти 1/3 от общия брой свещеници. Много църкви в състава на световната англиканска общност вече са разрешили на жените да стават епископи. Жени оглавяват епископските катедри в англиканските църкви на САЩ, Канада, Австралия, Южна Африка и Куба.

Източник: sedmitza.ru

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg