Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божиите дарове на България

Main Pic
Публикувана: 26.09.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 2013
Коментари: 0

Природонаучен музей село Черни Осъм

Господ Бог е дарил родината ни с множество безценни богатства и забележителности. На някои сме заслужили да се наслаждаваме и радваме като природни дадености, а на други Бог е вдъхновителят и човешки ум и сръчност са причината, по която са се появили, за да ни одухотворяват и обогатяват.

Едно от местата, които заслужават внимание в нашата приказна страна, но може би не се ползва с необходимата известност, е Природонаучният музей в село Черни Осъм.

Село Черни Осъм се намира в Северна България, на 12 километра югоизточно от град Троян и на 2 километра от Троянския манастир. Освен че е известно с единственото в България училище за планински водачи, село Черни Осъм има и изключителен по рода си музей с повече от 700 експоната. Посетителите на музея могат да се насладят на 12 вида земноводни, 11 вида риби, 15 вида влечуги, повече от 120 вида птици и множество бозайници, разположени на два етажа в три експозиционни зали. Една от залите на музея е изключително интригуваща. Изпълнена е с атракционни звуци, като рев на мечка, виене на вълк, песни на птици и др.

Музеят представя и Националния парк Централен Балкан чрез информационен център, помещаващ се там от 2000 г. Същността на парка Централен Балкан и видовото му разнообразие са отразени подробно благодарение на дейността на информационния център.

Друга забележителност на музея е неговата т.нар. Зелена класна стая. В двора на музея са изградени вълчо леговище, меча бърлога, кръговратът на веществата в природата, алпинеум с планински цветя.

Природонаучният музей в село Черни Осъм е записан сред 100-те национални туристически обекта на България под № 31.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg