Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как религията приема научните постижения днес?

Main Pic
Публикувана: 29.09.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 4896
Коментари: 0

Науката има множество постижения през годините в различните си отрасли, но кои са най-горещите й допирни точки с християнската религия днес? Кое се приема положително и кое е в конфликт със Светото писание? За да не предизвикват тревога и объркване тези въпроси, е добре да потърсим отговорите им колкото се може по-бързо. Да разгледаме най-актуалния напредък в науката, като ин витрото, стволовите клетки, генното инженерство и клонирането на хора. Какво е отношението на религията към тях и правилно ли се възприемат тези открития на науката от хората? Да прегледаме всяко едно от тях и да дадем отговори на въпросите.

Ин витро оплождане

Библията не говори за това в прав текст. Ако помислим реално, това понятие е прекалено напредничаво, за да бъде изложено от библейските автори. Практикуването на ин витро оплождането или имплантирането на оплодени яйцеклетки в матката е дейност, която се извършва върху хора от 1978 г. насам.

В Библията се казва за други идеи, наподобяващи тази, а именно: „Обичай ближния си, както себе си“, „Децата са благословия“, „Не убивай!“. Да бъде оказана помощ на бездетна двойка да зачене, означава любов към нея. И така, както всеки човек иска да бъде щастлив, и двойката чрез ин витро оплождането има възможността да се сдобие с рожба и да получи Божията благословия. Това не е в разрез с Библията, стига да не се налага унищожаването на оплодени яйцеклетки, докато трае процесът, тъй като се считат за живи след тяхното оплождане.

Стволови клетки

Нова технология е водеща в областта на изследванията на стволови клетки. Способността на стволовите клетки да се преобразуват в други, различни видове клетки в човешкото тялото дава възможността да се създават тъкани и органи за трансплантация.

Един от видовете стволови клетки са ембрионалните стволови клетки. Това са клетки, извлечени от ембриони, които са били унищожени. Това деяние е в конфликт с познатата ни Божия заповед „Не убивай!“. Друг вид стволови клетки са тези, добити от възрастен индивид. Тук може да се каже, че по-скоро имаме съглашение със Светото писание, тъй като стволовите клетки могат да бъдат взети от всеки един зрял човешки индивид, без да му бъде причинена каквато и да е вреда. В този случай няма убити и могат само да бъдат усвоени ползите и предимствата на новооткритата технология.

Човешко клониране

Друга гореща тема от съвременния свят е тази на клонирането. Това е процес, при който се създава идентично лице на човека, който бива клониран. Преди време, през 1997 г., клонирането е осъществено с овца. До този момент вече е имало няколко други животни, които са били плод на клонирането. Резултатът от клонирането не е две едни и същи същества, а по-скоро като близнаци един на друг. Обикновено клонирането се прави чрез вземане на клетки от животното, което предстои да бъде клонирано. Взема се яйцеклетка от друго животно и се отстранява ядрото й. След това първата клетка се съединява с яйцеклетката, което по същество означава, че тя бива оплодена. Така вече е готова да бъде имплантирана в сурогатна майка. Този процес от комбинацията на яйцеклетка с кожни клетки води до началото на нов живот. В такъв случай може да се възприема като неморално унищожаването на вече оплодени яйцеклетки, по каквато и да било причина. Нужно е да бъдат имплантирани в сурогат, за да бъдат захранвани и съответно след това и родени. Истината е, че много от клонираните животни имат проблеми след раждането. Логиката сочи, че хората в хода на този процес вероятно също биха били засегнати в развитието си. А създаването на живот, който е обречен да бъде с проблеми, е против библейското учение!

Генно инженерство

Друга тема – плод на чести дебати сред съвременното ни общество днес, е генното инженерство. Това е процесът на промяна на ДНК на някого, като обикновено причината за това е положителна. В идеални условия процесът би могъл да бъде използван за премахването на гените, причинители на някои болести. Това означава, че хората няма да бъдат поразявани от определени заболявания. Тази генетична промяна може да бъде извършена, след като се роди човек или по-добре още преди оплодената яйцеклетка да е напуснала майчината утроба. Специално за генното инженерство в Библията не е написано нищо конкретно, от което следва, че не би трябвало да има проблем с неговото практикуване.

Теми като тези, които засегнахме, са повод за дебати, актуални в днешно време, и ще продължат да бъдат едни от най-дискутираните теми и за в бъдеще. Стига християните да вярват в ценности като любовта към ближния си и в прегрешения като акта на убийството при успешното прилагане на техниките на научните постижения, Библейските закони няма да бъдат погазени. В случай, че бъдат използвани в правилното направление откритията на медицината, ще стане възможно човечеството да превъзмогне болестите, да се помогне на бездетните двойки да станат родители и да се направят още много други крачки напред по отношение на хуманността с помощта на медицината и на другите отрасли от науката, бъдейки покровителствани от Бог в делата ни и подкрепяни по пътя, който предстои да извървим до постигане на един по-добър и по-благоприятен живот.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg