Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Повече от 1000 души от различни страни преписват Библията на ръка

Main Pic
Публикувана: 03.10.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 1790
Коментари: 0

Повече от 1000 души взеха участие в инициативата за препис на Библията на ръка в град Валенсия, Испания, с цел тържественото отбелязване на Годината на вярата. Доброволците са от различни държави, принадлежат на различни религии и вече са успели да препишат 60 от общо 73-те книги, от които се състои Библията (заедно с неканоничните бел.ред.). В начинанието са взели участие хора от Съединените щати, Мексико и Колумбия. Преписът започна още през февруари м.г., тъй като се осъществява само „с писалка и черно мастило”, по изявление на митрополията, докладвано от енорийския свещеник Мигел Анхел Вивес.

Целта на мероприятието е преписът да е налице до края на Годината на вярата – 24 ноември т.г., и тогава да бъде представено едно „истинско произведение на изкуството, включващо всички листове, подвързани с пергаментови корици, вероятно състоящо се от 5 тома, всеки от които по 1000 страници“. Преводите, направени досега, са на френски, немски, испански, гръцки, иврит, латински „и дори на японски и на родния език на Зимбабве, т.нар. шона, или на един от местните диалекти на Намбия“, по думите на пастора. Според него инициативата е намерила съмишленици не само сред православни и евангелисти, но и сред християни, принадлежащи на други традиции.

Всяка от книгите е „илюстрована с красиви рисунки, изографисани с писалка и черно мастило“. Карлос Осорио, –архиепископ на Валенсия, заедно със своя личен секретар и викарий са преписали първите пасажи от Битие, става ясно от изявлението на Вивес. Свещеното събитие е станало повод да приобщи и последователи на други религии, прегърнали с широки обятия идеята и станали нейни съмишленици.

Източник: El Mundo y EFE

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg