Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ОЕЦ настояват да има възможност за доброволно служение на свещенослужителите

Main Pic
Публикувана: 05.10.2013
Автор: ЕВ
Прочетена: 3747
Коментари: 0
На 1-ви октомври председателят на ОЕЦ п-р Николай Неделчев и пастири от протестантските църкви се срещнаха с представителите на Комисия по вероизповедания и парламентарна етика г-н Пламен Славов и г-н Хасъзов. Срещата беше свързана с обсъждането на Закона за изменение и допълнение на закона за вероизповеданията. Беше обсъдено внесеното в комисията на 23-ти юли т.г. писмено становище на ОЕЦ по промените.
 
Пастир Неделчев потвърди принципното съгласие на ОЕЦ с предвидената в проекта невъзможност, имотите на регистрираните вероизповедания и техните местни поделения, да се придобиват от други лица по давност.
 
Не се подкрепя предложения текст в новосъздадената Глава четвърта „а“, като се настоява да се остави възможност за служение на свещенослужители на доброволен принцип, без да е необходимо те да имат служебни правоотношения с вероизповеданието, какъвто е случаят с голяма част от протестантските общности.
 
Предложено беше църковните сгради да са освободени от такса смет или тази такса да бъде редуцирана, като се вземе предвид различният им статут.
 
На срещата се засегнаха и по-широк кръг от теми, като се формулираха нови предложения, част от които не са пряко обвързани с проектозакона, но имат отношение към дейността на вероизповеданията и ролята им в обществения живот.
 
Някои от тях са:
 
1. Свещенослужителите да имат право да получат лиценз и съвместно с извършването на религиозния обред по бракосъчетание да имат възможността да изпълняват и функциите на длъжностно лице по гражданско състояние. Да се легализира църковния брак.
 
2. В закона да се легализира като дейност капеланството и капеланското служение в болници, затвори и армията.
 
3. В глава пета на Закона за вероизповеданията: Лечебни, социални и образователни дейности на вероизповеданията да се предвидят преференции и облекчения при практикуването на социална-благотворителна дейност от религиозните институции. Социалните дейности на вероизповеданията и даренията за религиозна дейност да бъде освободени от данък дарение.
 
4. ОЕЦ е против въвеждането на ново учебно ръководство, наръчник или образователен предмет, насочен към децата, които са ученици между 5-ти и 8-ми клас със заглавие: “Азбука за теб и за мен“. Изразена беше тревога от поредния опит хомосексуална пропаганда и разврат да нахлуват в българските училища с този нов учебник за сексуалното образование.
 
Представителите на ОЕЦ изразиха готовност за активно включване на евангелско-протестантските църкви в обществено значими дейности и изразиха готовност да водят диалог и с други парламентарни комисии, които решават казуси касаещи дейността на религиозните институции.
 
ps Това съдържание е предоставено за безплатно ползване благодарение на даренията на наши съмишленици. Участвай и ти! Имаме нужда от подкрепа, за да продължим създаването на подобни материали на български език.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg