Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българската евангелска църква „Река на живот”, Лондон

Main Pic
Публикувана: 13.10.2013
Автор: д-р Марияна Филипова
Прочетена: 6356
Коментари: 0

Интервю на Марияна Филипова с  пастор Любомир Бързегянски

Благодарение на Любомир Бързегянски – пастор на българската евангелска църква „Река на живот” в Лондон, Великобритания, днешният ни контакт с нашите сънародници християни зад границите на родината ни буквално ще оживее. Той се съгласи да ни направи част от своето дело и живот в Лондон и да ни разкаже повече за вярващите там.

Ако може да се представите и да кажете няколко думи за себе си, моля.

Казвам се Любомир Бързегянски, роден съм в София и там преди 20 г. съм повярвал в Исус като мой Спасител. Само накратко бих искал да маркирам няколко важни етапа от моя живот, единият от които беше заминаването ми в Добрич, където живях около 5 години. Поводът за това беше да уча в библейското училище там, където се запознахме и оженихме с моята невероятна съпруга Веси. Там, в църквата на п-р Митко Димитров „Реката“, мога да кажа, че Бог ми се разкри по начин, по който не Го познавах преди, и постави в мен основа за познаване на дълбочините на Словото, която ми служи и сега. Благодарен съм на Бога за това.

Другият вълнуващ момент за семейството ми беше периодът, в който се преместихме в София за няколко години и там се родиха двете ни прекрасни деца – Давид и Моника.

По това време Бог започна да ни влага идеята за нашето заминаване да живеем в Лондон. Трябваше ни време да свикнем с тази мисъл, защото ние сме хора, които обичат страната си и не сме имали никакво намерение „да се спасяваме зад граница. Това беше голямо предизвикателство за нас, но същевременно и удоволствие да последваме плановете на Този, на Когото сме предали живота си.

Бихте ли разказали накратко как възникна църквата в Лондон и няколко думи за основателите й?

След като се бяхме преместили в Лондон, чувствахме, че сме тук не просто да правим бизнес или изграждаме по-добър живот, а защото знаехме дълбоко вътре в себе си, че Бог ни е довел тук със съвсем различна цел, която не осъзнавахме още добре, но предчувствахме по някакъв начин.

И така ние се присъединихме за известен период от време в една българска църква, където имахме възможност да помагаме в служението. След около 2 години Бог се погрижи да направи ясен нашия призив и главната цел, поради която ни е довел тук. Той ясно ни даде да разберем, че желае да дадем началото на нова българска църква в Лондон. И така Bulgarian Church River Of Life London стартира от януари 2013 г.

Преди това да се случи, вече бяхме започнали от година и половина да събираме вкъщи на домашна група с българи от региона. Имали сме невероятни и славни моменти в присъствието на Бог, които промениха много от нас. И все още продължаваме да се събираме, защото службите в неделя не са ни достатъчни. Бог започна постепенно да добавя нови хора, които не са Го познавали и всъщност това е и мисията на църквата – Христос Спасителят да достигне до изгубените и отчаяни българи тук, на това място. По статистика знаем, че само в Лондон има 250 хил. българи, така че има нужда да се основат още български църкви, за да могат да занесат Христос до тези хора.

Какво събира българите в Лондон в българската евангелска църква „Река на живот”? Само българи ли посещават служенията?

Знаем от опит, че всеки българин, живеещ извън страната ни, има нужда и от българска социална среда.

Целта обаче, която събира българите в нашата църква, е много повече от това, просто да имаме една добра българска социална среда (което всъщност е и факт), но преди всичко Христос да бъде ясно очертан и изявен в своята пълнота. Разбира се, ние се събираме винаги, когато имаме възможност и през уикендите, за да прекарваме повече време заедно, подкрепяйки се едни други, защото не е лесно да си малцинство в друга държава. Така че ние си имаме много приятни моменти заедно – пикници, барбекю, посещения на интересни места и т.н.

Само българи ли посещават служенията?

За момента – да, основно и предимно, с изключение на съпруга на нашата хвалителка, който е индиец. Той е човек с голямо сърце и много верен приятел. Освен хората, които посещават локално нашите събрания, знаем и за други българи, живеещи в други държави, които следят проповедите и посоката на църквата ни чрез нашия уебсайт. Някои от тях са ни писали имейли и са ни давали такива свидетелства, че можем само да благодарим на Бога за тях. Това ни носи истинска радост и удовлетворение, че всичко си заслужава.

На какви служения имат възможност да присъстват вярващите?

Хвалението, поклонението, молитвата и потапянето ни в присъствието на Светия Дух са много важна и желана част от нашите служби. Това за нас е като манна небесна – много специално време, което ни приближава по-близо до Него и ни прави да познаваме повече Извора на живота. Защото ние вярваме силно в думите на Исус, които Той казва: „... реки от жива вода ще бликнат от сърцето на този, който вярва в Мен‘‘ (Йоан 7:38). Църквата в днешно време се нуждае от това откровение повече отвсякога, защото тя трябва да бъде като един оазис в пустинята, желано място.

Поучението и времето ни с Божието Слово е другата благословена част от неделните ни служби. За мен като пастор на тази църква е много важно посланието да бъде вдъхновено от Светия Дух, защото само тогава то ще има силата да променя човешки животи, тъй като самото естество на Словото е такова: „Цялото писание е Боговдъхновено...“ (II Тимотей 3:16).

Събирането ни на домашна група през седмицата е в същият дух, но там имаме повече възможност за лично общение помежду ни, беседи и молитва. Желанието ни е всеки да може вземе нещо от Бога, без да си тръгва с „празни ръце‘‘.

Това сме ние и можем с радост да кажем, че не се събираме по задължение, но защото сме привлечени от нашия Спасител Исус, както казва и Давид: „Привлечи ме, и ние ще тичаме след Тебе“(Песен на песните 1:4).

Кое е най-важното нещо, което се опитва да внуши църквата „Река на живот”?

Най-важното послание на църквата и нейната посока, разбира се, е това, което и Словото поставя като най-важен акцент, а именно познаването на Бога и общението ни с Него, което е отразено многократно в новозаветните послания – познаването на трите лица: Бог-Отец, Син и Свят Дух. Аз вярвам, че именно това е, което трансформира човешки животи и прави църквата на живия Бог да бъде славна – такава, за каквато Христос плати цената.

За нас като църква е важно да следим движението на Светия Дух, за да можем да сме готови за небето през различните времена и сезони от живота ни, само така думите на Исус – „... да бъде Твоята воля както е на небето, така и на земята “ (Матей 6:10) – могат да станат реалност.

„... а там, където е Духът на Бога, там е свобода“ (ІІ Коринтяни 3:17) – вярвам, че познаването и общението с Бог е нещо желателно и то носи свобода и добри плодове, разчупва робство от всякакво естество. Така че вярващите в църквата са призвани да ходят в свободата, чийто автор е Самият Бог. „Защото вие, братя, на свобода бяхте призвани...” (Галатяни 5:13), а не от едно робство в друго.

Желанието ми е да виждам как благодатта на Бог изобразява образа на Сина Му във всеки един от нас. И за наша радост това се случва. Често си говорим за това, как гледаме на себе си. Както другите ни определят или както Христос ни определя (вижда) като нови създания?

Кои са най-важните планове и дори мечти на екипа на църквата, за които се молите и борите във всекидневната си работа?

Нашите мечти и копнежи са да можем да направим Христос познат сред повече българи в Обединеното кралство.

Искам да виждам как всички ние израстваме в посвещение и познаване на Светия. Копнея всеки един от нас да центрира ясно и безусловно Христос пред себе си.

Ще си позволя един малко по-дълъг цитат, който най-добре описва видението ни: „... затова да отхвърлим от себе си всичко, което ни пречи, и греха, който толкова лесно ни оплита, и с упорито постоянство да тичаме по трудния път на надбягването, който лежи пред нас. Нека винаги пред погледа ни бъде Исус, Който ни води в нашата вяра и я прави съвършена. Заради радостта, която Го очакваше, Той изтърпя смъртта на кръста и презря срама й, и сега е седнал отдясно на Божия престол. Помислете за Него – Той изтърпя такива злъчни обиди от страна на грешниците! Така че не се изморявайте и не се отказвайте“ (Послание към евреите 12:1 – 3).

Благодаря ви за интервюто и затова, че бяхте така любезен да ни пресъздадете вашата атмосфера на вяра и живот в българската евангелска църква „Река на живот” в Лондон.

Желая ви успех и нека вашият вестник служи за благословение и събуждане на Българската църква по целия свят!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg