Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Музеят на Марк Шагал за библейски послания

Main Pic
Публикувана: 17.10.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 2448
Коментари: 0

Марк Шагал (1887 – 1995) е един от най-големите художници на ХХ в. Той решава още приживе да основе музей, в който посетителите да намират мир и спокойствие. Шагал имал дълбоко религиозни убеждения и това е причината да търси представяне за своето тълкуване на библейските сцени.

Шагал е роден в град Витебск в Руската империя (дн. Беларус) и е най-голямото от 9 деца в семейството.

От 1905 г. учи две години в престижното художествено училище на Юрий Пен. След това заминава за Санкт Петербург – столицата на Русия и ядро на артистичния живот по онова време в империята. Там учи в Художествената школа, а след това е студент на известния сценограф и художник Леон Бакст.

През 1910 г. посещава Париж. Там за първи път има възможността да стане част от света на интелектуалците. През 1912 г. прави изложба на свои картини в Салона на независимите в Париж. През следващата година представя картини в Амстердам, а първата му самостоятелна изложба не закъснява. Провежда се през 1914 г. в Берлин и се радва на много голям успех.

Същата година Марк Шагал се връща във Витебск и заради Първата световна война е принуден да остане там през следващите 10 години, където се жени за Бела Розенфелд, а година по-късно се ражда дъщеря им Ида.

През 1923 г. Шагал заминава да живее във Франция, като по пътя за Париж минава през Берлин, за да вземе картините си от изложбата през 1914 г., но за съжаление не открива нито една от тях. В Париж започва да работи като илюстратор на книги – „Мъртви души“ на Гогол, „Басните“ на Лафонтен и Библията. През 1939 г. завършва рисунките за Библията, поръчани му от Амброаз Волар. През 1973 г. е откриването на Музея на Марк Шагал за библейски послания в Ница (Musée du Message Biblique Marc-Chagall).

На тържествената церемония Шагал споделя, че от съвсем ранна възраст е пленен от Библията: „Тя [Библията] ми се струваше и все още ми се струва най-големият източник на поезия за всички времена. Оттогава търся това отражение в живота и в изкуството. Библията е като отзвук в природата и се опитвам да пресъздам точно тази тайна“. Днес посетителите на музея в Ница могат да се насладят на творчеството и душевността на твореца чрез 70-те огромни платна на библейска тематика, както и на други акварели, графики и скици на художника.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg