Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Днес е Денят на Реформацията

Main Pic
Публикувана: 30.10.2013
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 4508
Коментари: 0

На 31 октомври 1517 г. се е случва нещо, което променя Европа, а в следващите векове – и света. Не, това няма нищо общо с Хелоуин. Модерното натрапване на езически ритуали, припознати от сатанинските култове за техни, не може да хвърли сянка върху началото на едно възраждане както на вярата, така и на обществено-политическия живот на Стария континент. Да, случило се е в навечерието на празника на Католическата църква Вси Светии, но не препраща към чествания за мъртвите.

На 31 октомври 1517 г. римокатолическият августински монах и свещеник Мартин Лутер (1483 – 1546) заковава своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, Германия. Сам по себе си този акт не е толкова необичаен или революционен, защото в онези дни това е бил начинът да се обяви дебат по дадена тема. Но самото съдържание на богословския дебат и последвалите събития оказват огромно влияние не само на църквата, но и на политическия и обществения живот в Европа.

Историческите предпоставки, които довеждат до Реформацията, възникват векове преди тяхното дефиниране и дебатиране. Основните причини произтичат от отдалечаването на църквата от фундаменталните учения на Христос по отношение на връзката на вярващия с Бог, взаимоотношенията на вярващите един с друг, както и относно начина за спасение на човешката душа. Още по времето на падането на Рим, в края на V в., църквата вече е приела много практики, които противоречат на ученията на Христос.

Три основни компромиса на църквата, които са били в пряко противоречие с Христовото учение, стават основа за 95-те тезиса на Лутер. Първият е създаването на свещеничеството, което да бъде посредник между вярващия и Бог. Това предполага, че пряката връзка между хората и Бог е невъзможна. Вторият е създаването на поста на папата, който да представлява и управлява цялата църква. Третият компромис е свързан с получаването на спасение чрез покайни и добри дела, а не чрез вярата и по благодат.

Но катализаторът, който предизвиква Лутер директно да се противопостави на тези проблеми, е църковната практиката за предоставяне на индулгенции. Тази дейност на Католическата църква се обяснява чрез един стих в Евангелието на Йоан, където Исус е дал на апостолите власт да прощават или да задържат греховете на хората. По времето на Лутер църквата се занимава с продажбата на индулгенции като средство за увеличаване на църковното богатство. Католическата църква по онова време оправдава тази практика, като твърди, че макар Бог да освобождава грешника от вечното наказание, от него се изисква да плати земна цена за греха си.

Реaкцията на Западната църква срещу Лутер и непоколебимият отказ да обсъди тезисите предизвикват вътрешен разкол, който в крайна сметка поставя началото на Реформацията. От 1530 г. разделението е факт и официалното изявление на вярата, известно като Аугсбургската изповед на вярата, поставя началото на първата Протестантска църква.

Възраждането на доктрината за спасение по благодат чрез вяра се превръща в крайъгълен камък, върху който е изградена съвременната Протестантска църква. В Деня на Реформацията се отбелязва делото на Святия Дух, Който вдъхновява отделни личности да се изправят срещу неправилните учения и греха. От времето на Лутер до наши дни църквата е в почти постоянно състояние на реформация, защото Господ непрекъснато ни напомня за учението и дарбите, с които Той благослови църквата при раждането й на Петдесятница.

Лутеранските териториални църкви в Европа първоначално отбелязват Реформацията на различни дни, между които годишнината от рождението на Лутер (10 ноември), смъртта му (18 февруари) и представянето на Аугсбургската изповед на вярата (25 юни). Честванията през 1617 г. на 100-годишнината от Реформацията насочват вниманието на протестантите към 31 октомври, а през 1667 г. Йохан Георг II постановява на тази дата да се чества Денят на Реформацията в Саксония. Немските лутерани и Съюзът на териториалните църкви постепенно възприемат тази дата и определят 31 октомври или следващата неделя (или предходната ) за официално честване на празника.

 

ps Това съдържание е предоставено за безплатно ползване благодарение на даренията на наши съмишленици. Участвай и ти! Имаме нужда от подкрепа, за да продължим създаването на подобни материали на български език.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg