Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българската евангелска църква в Мадрид, Испания

Main Pic
Публикувана: 10.11.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 3619
Коментари: 0

Нашите сънародници в Мадрид – столицата на Испания, са неразделна част от Христовата молитва и вярата в Бог на родния ни български език благодарение на Българската евангелска църква там. Основаването й води началото си още от октомври 2005 г. Главният пастор Валтер ръкополага Галин Йорданов за дякон на църквата на 31 декември 2006 г. и за пастор на 26 юли 2009 г. През 2007 г. към екипа се присъединява и Емил Цанов. Той е ръкоположен за дякон на 17 май 2011 г. Събранията им и до днес се извършват в зала на църквата „Мараната” – Мадрид – Хетафе. Вярващите прииждат в църквата ежеседмично, за да се помолят на Бог и да го последват чрез молитвите си. Служенията на Българската евангелска църква в Мадрид са всяка неделя от 16:00 ч. и събират българските ни братя и сестри от столицата на Испания и близките околности. Всички те са подбудени от една идея и мисъл – да следват християнската вяра, като се придържат към веруюто на църквата си:

1. Вярваме в единия Бог-Отец, всемогъщ Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо.

2. И в Господ Исус Христос, Син Божи, Единородeн, Който е от Отца преди всички векове; истински Бог, несътворен, единосъщен с Отец, чрез когото всичко е станало.

3. Който заради нас и нашето спасение слезе от небето и се въплъти чрез Святия Дух и Мария – майката на Исус, и стана човек.

4. Който заради нас бе разпънат при Понтий Пилат и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви, царството Му не ще има край.

8. И в Святия Дух, Господ, Животворящия, Който изхожда от Отца, Комуто се покланяме и Когото славим наравно с Отца и Сина и Който е говорил чрез пророците.

9. И в една Свята вселенска църква.

10. Изповядваме едно кръщение за прощаване на греховете.

11. Очакваме възкресението на мъртвите.

12. И живота в бъдещия век.

Въпреки отдалечеността си от родината българите в Испания се уповават на корените си и на вярата си, които имат и носят от България. Историята разказва, че протестантски църкви присъстват по българските земи повече от 160 години насам. Мисионерската дейност датира от средата на ХІХ в. – времето, по което се подготвя първият превод на Библията на говорим български език. България има своето първо протестантско училище през 1860 г., през 1864 г. започва дейност и Първа евангелска църква в София. Протестантските църкви в страната ни са успели да пребъдат през годините, да се съхранят въпреки трудностите и да събират вярващите, на които да дават вяра и стимул за живот. Така и извън пределите на страната ни. Ето и какво казват за себе си нашите сънародници:

„Ние сме българи в Испания, повярвали в Господ Исус Христос – Неговото учение, разпятие и възкресение. Имаме Библията като свято Слово Божие. Повярвали, оставили греха и с очакване на вечния живот. Християните не са наивни, но мислещи хора със сърца, пълни с Божията любов, разпространявайки надеждата и вярата в Господ Исус Христос. Той умря, възкръсна и сега е отдясно на Отца, изпращайки Святия Дух на всеки, който търси прошка и спасение на душата”.

 

ps Това съдържание е предоставено за безплатно ползване благодарение на даренията на наши съмишленици. Участвай и ти! Имаме нужда от подкрепа, за да продължим създаването на подобни материали на български език.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg