Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Временният президент на Украйна е баптистки проповедник

Main Pic
Публикувана: 23.02.2014
Автор:
Прочетена: 4647
Коментари: 0

На 21 февруари украинските депутати избраха Александър Турчинов, за председател на парламента. На 23 февруари Върховната рада възложи на председателя на парламента Александър Турчинов пълномощията на президент.

Александър Турчинов — бивш активен член на Комсомола, бивш председател на Службата за сигурност на Украйна е християнин, протестант принадлежащ към баптистката църква в Украйна.

Когато по време на предизборната кампания през 2002 година журналистите го питат „как си почива“ той отговаря, че истинската му почивка не е за тялото, а за душата. "Това ми дава само църквата, която най-често посещавам." А в интервю през 2004 година за изданието Факты, Турчинов споделя: "Аз съм евангелски християнин, баптист. Проповядвам в църквата и пастирско служение за мен би било по-интересно, отколкото работата на поста министър-председател."

Казва, че се старае всяка неделя със семейството си да посещават църква.

Пред списание "Вяра и живот » ( № 1,  2001 г.), Александър Турчинов споделя историята на своите духовни търсения: "Когато се сринаха комунистическите идеи, когато в действителност те просто се оказаха една гигантска лъжа, възникна въпросът: къде да отида, в какво да вярвам? Имах нужда да разбера какъв е смисъла на живота. Като учен, аз се опитах да го осмисля по логичен път. И всичките тези мои търсения ме доведоха до Създателя. Започнах да чета Библията. По това време заемах влиятелна позиция в обществото, като съветник по икономическите въпроси на министър-председателя (тогава Леонид Кучма), което ми позволяваше да се запозная с лидерите на православната църква и другите вероизповедания. Приех кръщение в Православната църква, понеже като дете не съм бил кръстен (моите родители, типично за съветската интелигенция, бяха далеч от вярата), поръсиха вода върху мен …

По моя инициатива беше създаден украинският духовен съвет, който включва представители на различни вероизповедания. При комуникацията си с тях, видях разликата между тези, чиито думи много често се разминават с делата им и тези, които имат вярата и Бог на първо място, а всичко останало е второстепенно.

При общуването си с баптисти се убедих, че в тяхната вяра няма нищо излишно и повърхностно. С пастир Владимир Яковлевич Кунец се познаваме от години. Виждам в него естествен, отзивчив човек, в когото няма нищо показно. Той е повярвал в Бога, не когато стана общоприето, а когато е било опасно и заради вярата е трябвало да се жертва много, ако не и всичко. Така че, когато се кръстих за втори път чрез потапяне, осъзнах най-дълбокото значение на това, което се случва. Осъзнах, че съм направил най-доброто решение в живота си."

По материали от руски издания за Евангелски вестник

На снимката: Александър Турчинов пред XII конгрес на младежите на Църквата на евангелските християни в Украйна, 2009

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg