Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европа не трябва да изоставя Украйна

Main Pic
Публикувана: 03.03.2014
Автор:
Прочетена: 1875
Коментари: 0

„Ставащото в Украйна може да се случи и в други европейски страни. Украйна е част от Европа! Преструването, че нищо не се случва, не само ще влоши нещата в Източна Европа, но и ще предизвика голямо недоверие в европейските ценности в западните страни”. Това заяви върховният архиепископ на Гръко-католическата църква в Украйна Святослав Шевчук на пресконференция в Радио Ватикана. Той отправи апел за солидарност към международната общност и специално към ЕС за доверие към украинската младеж, главно действащо лице в събития в Киев през последните седмици. „ЕС не трябва да се страхува от украинските младежи!”, призова арх. Шевчук.

„Първите излезли да протестират на площада срещу идеята за възстановяването на Съветския съюз бяха студентите, които не представляват никоя политическа партия – посочи украинския архиепископ. Новите поколения виждат едно свободно, демократично и европейско бъдеще, със собствена идентичност. Това бе протест на гражданското общество срещу едно корумпирано правителство и Църквите са част от гражданското общество”.

Църквите от различните вероизповедания реагираха на „вятъра на революцията” и откликнаха на молбите за духовна грижа – каза монс. Шевчук. „Хората казваха: Църквата трябва да каже своята дума, защото е част от гражданското общество и ако не го направи, това означава бягство от обществото. Не тази е мисията на Църквата! Така, сред палатките на площада изградихме параклис, където се честваше Евхаристията, но не само от католици, а и от православни, дори протестанти идваха да се молят”. „Ние, християните от различните конфесии, създадохме нелегална мрежа за ранените, тъй като хората се страхуваха да бъдат арестувани, ако отидат в държавна болница. Така нашите църкви се превърнаха в нелегални болници, а катедралата от латински обред в операционна зала”.

„Сега се намираме в тъмен период, защото никой не знае какво ще стане, но това е и период на надежда, защото Майдан е маята, която може да събуди украинското общество – констатира архиепископа. „Полша, Литва, Чешката Република и Словакия ни предложиха средства и ще бъдем благодарни ако това направи и Италия”. Той благодари за посредничеството на външните министри на Германия, Полша и Франция за мира в Украйна и отправи спешен призив за финансова помощ, защото „ако икономиката бъде стабилизирана, това ще успокои емоциите и ще отдалечи страха”. Но заедно с това призова и за „човешка и дипломатическа солидарност”.

Колкото до опасността от сепаратизъм, архиепископ Шевчук каза: „Някой се опитва да раздели страната, да предизвиква гражданска война и противопостави едната част от нацията на другата. Някои искат да представят случилото се в Украйна като държавен преврат извършен от екстремисти. Като очевидец, искам да каже че това не е вярно”. „Ние, духовните водачи на Църквите, ще направим всичко възможно за излекуването на материалните и духовните рани и се противопоставим на опасността от разделение”.

Източник: Radio Vaticana

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg