Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Германия показват ръкописно Евангелие на Хайнрих Лъв

Main Pic
Публикувана: 06.03.2014
Автор:
Прочетена: 2291
Коментари: 0

В град Нойвид, провинция Рейнланд–Пфалц, е изложено ръкописно Евангелие, изработено около 1188 г. по заповед на херцога на Саксония и Бавария Хайнрих Лъв (1129–1195) за катедралата в Брауншвайг.

През 1983 г. това Евангелие, съдържащо 226 страници и 50 уникално красиви илюстрации, било закупено от правителството на Германия на търга Sothebys в Лондон за 11,7 млн. долара, съобщава сайтът на изложбата. В момента ръкописът се съхранява в библиотеката на град Волфенбютел в Долна Саксония.

Дълго време това копие на Евангелието е смятано за изгубено. През 19. век било открито в Прага, преди това се намирало в Австрия. През 1983 г. „Евангелието на Хенри Лъв” е представено от неизвестен търговец на търг в Англия.

„Евангелието на Хенри Лъв” е показано на изложбата „Библейски съкровищата на второто хилядолетие”, където са изложени и някои оригинални фрагменти от свитъците от Мъртво море и части от тъканта, в която те са били увити. Тук са показани и монети и части от керамични съдове, открити по време на разкопки в Кумран, маслени лампи и копия на слънчеви часовници от Кумран. Изложбата представя и копие на свитъците от Мъртво море и на Синайския кодекс, страници на средновековни ръкописни Библии и печатни Библии от 15 век.

Изложбата ще бъде показана тази година и в други германски градове.

Източник: Sedmitsa.ru

Преведено от руски език за Евангелски вестник

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg