Петък, 20.07.2018

Вестник Евангелски

Стих на деня"като знаем все пак, че човек не се оправдава чрез дела по закона, а само чрез вяра в Исуса Христа, - и ние повярвахме в Христа Исуса, за да се оправдаем чрез вяра в Христа, а не чрез дела по закона; защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя твар." Галатяни 2:16

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бил Гейтс и семейството му посещават католическа църква

Main Pic
Публикувана: 19.03.2014
Автор:
Прочетена: 2365
Коментари: 0

В интервю за изданието Ролинг стоун, през март 2014 година, най-богатият наш съвременник, Бил Гейтс споделя, че възпитава децата си в християнската вяра и цялото му семейство посещава католическа църква.

Уйлям Хенри „Бил“ Гейтс III е роден на 28 октомври 1955 година в Сеатъл, щата Вашингтон, САЩ в семейство на протестанти. Неговите родители са част от Конгрешанската църква и като малък, той посещава неделното училище и богослуженията. По-късно, в различни интервюта, основателят на Майкрософт, е изказвал по-скоро агностични, отколкото християнски възгледи. Например в интервю за PBS през ноември 1995 година, Гейтс отговаря на въпроси за вярата в Бога на журналиста Дейвид Фрост така:

Фрост: Вярваш ли в Проповедта на планината?

Гейтс: Не. Аз не ходя редовно църква. Не вярвам особено в някои определени елементи на християнството. Религията има много заслуги в морален аспект. Мисля, че тя може да има много, много положително въздействие.

Фрост: Понякога казвам на хората, мислите ли, че има Бог, или знаете, че има Бог? А ти казваш, че не знаеш?

Гейтс: От практическа гледна точка, аз имам доста научен подход към въпроса — защо нещата се случват и как те се случват. Не знам дали има или няма Бог, но мисля, че религиозните принципи са съвсем валидни.

В последното обширно интервю на Бил Гейтс, дадено на журналиста Джеф Гудал за Ролинг стоун, последните два въпроса са посветени на вярата:

Въпрос: Ти си човек с техническо мислене, но голяма част от работа ти сега с фондацията има и морално измерение. Промени ли се през годините отношението ти към религията?

Отговор: Моралните системи на религията, според мен, са много важни. Ние възпитаваме децата си във вярата; те ходят на католическата църква, която Мелинда (съпругата на Бил, бел. прев.) посещава и аз понякога участвам. Аз съм имал своите успехи, затова имам дълг да опитам да се намали неравенството в света. И това е нещо като религиозна вяра. Искам да кажа, че е най-малкото морално убеждение.

Въпрос: Вярваш ли в Бог?

Отговор: Съгласен съм с хора като Ричард Докинс, че човечеството е чувствало необходимост от създаването на митове. Преди да може наистина да започне да разбира болестите, времето и такива неща, хората са търсели неправилни обяснения за тях. Сега науката е запълнила някои от празнотите, но не всички, които религията е използвала. Но мистерията и красотата на света е поразителна и невероятна и няма научно обяснение за това как е възникнал. Да се каже, че светът е бил създаден от случайни числа, това звучи, като много груб възглед [смее се]. Мисля, че е разбираемо да вярваш в Бог, но какво точно решение в живота си да вземеш по различен начин, поради вярата си, това не знам.

По материали от чуждия печат

Превод от английски за Евангелски вестник

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg