Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Филмът Ной — обида за християните

Main Pic
Публикувана: 15.04.2014
Автор: Татеос Нигохосян
Прочетена: 8909
Коментари: 1

Преди близо 2000 години, по време на земното си служение, Исус беше атакуван с обвинения и лъжи. Обвиняваха го за думи, които не е казвал и за неща, които никога не е вършил. Лъжесвидетелстваха против Него и Го обвиняваха за действия, които нямаха нищо общо с истината! Апостолите също бяха несправедливо обвинявани, преследвани, изтезавани… Няма нищо ново под слънцето — истината винаги е била атакувана и са правени опити тя да бъде изопачена.

Така е и днес — Исус, вярващите в Него и Библията са атакувани по същия начин! Не лъжат ли нечестивите относно Божия Син? Не лъжат ли и не обвиняват ли Бога нечестивите?

В 21. век християнската вяра и Божието име са атакувани непрекъснато: например Шифърът на Леонардо — книга и филм, пълни с лъжи, атакуващи Библията и Бог. Филмът Ной — атакуващ Бог, вярващите в Него и Библейската истина. Гностиците в Холивуд тенденциозно разработват филми, следващи идеологията на замяна на злото с добро и на доброто със зло.

Истината за библейския Ной

Едноименният филм е продукт на лъжа, тенденциозна измама и изопачаване на истината. Нито един детайл от библейската история не е останал в оригиналното си значение. С бюджет от 160 милиона долара, той е един от най-значимите блокбъстъри за 2014 година. Кен Хам, един от най-известните в света креационисти, казва: “Новият блокбъстър с Ръсел Кроу, е обида и нападение срещу християните. Липсва дори и намек за Библейска достоверност в този филм. Той е небиблейски и езически от самото си начало!”

Дарън Аронофски, създателят на филма, е познат с това, че промотира антихрист и гностични елементи в останалите си филми.

Самият той казва: „Този е най-малко библейският от библейските филми! Всички споразумения, които имах с филмопроизводителите относно книгата Битие и Ной, свършват точно там. Казах на група пастири, че Ной би бил скучен 2,5 часов филм — това би бил най-ужасният филм, който някога бих гледал!“

С цел да стане „интересен“, във филма Ной е представен като мизантроп (саможив, човекомразец, човеконенавистник, песимист, мрачен, зъл, лош) и още:

Хладнокръвен убиец с брадва… — В Библията е описан като проповедника на правдата 2 Петрово 2:5

Убива (оставя да умре, хваната в капан и стъпкана от тълпа насилници и убийци, бъдещата съпруга на сина си Хам) — Никъде в Библията не се говори за подобен сюжет! — Хам имаше съпруга, която влезе в ковчега с всички останали членове на семейството и се спаси.

Заплашва да убие съпругата на Сим и неговите дъщери, защото иска да сложи край на човешкия род… — Ной искаше да спаси домът си, а не да ги избие „С вяра Ной, предупреден от Бога за неща, които още не се виждаха, подбуден от страхопочитание, направи ковчег за спасение на дома си; чрез която вяра той осъди света и стана наследник на правдата, която е чрез вяра.“ Евр. 11:7

Масов убиец и човекомразец — Библията ни казва, че Ной бе праведен, непорочен (Бит. 6:8-9) и човек на вяра (Евр.11:7).

Филмът представя Бог като човекомразец и природозащитник

Във филма Бог казва на Ной да затрие човешкия род?!…

Бог му каза да убие 2 невинни бебета?!…

Бог е представен като “жесток”, но Ной е по-милостив и добър и помилва децата…

В целия филм Бог е мълчалив и безразличен…

Филмът акцентира върху опазването на природата и околната среда. Там Бог е толкова загрижен за природата и животните, че иска да заличи човечеството, което разрушава творението Му…

Библията ни казва, че Бог е милостив!

Псалом 103:8 „Жалостив и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив.“

Ез. 33:11 „Рече им: Заклевам се в живота Си, казва Господ Иеова, не благоволя в смъртта на нечестивия, но да се върне нечестивият от пътя си и да живее. Върнете се, върнете се от лошите си пътища, защо да умрете, доме Израилев?“

Битие 6 и 7 глава съдържат инструкции, как да бъде построен ковчега и Бог общува и споделя с Ной като с приятел.

Другата художествена измислица, която променя същността на библейския разказ, е ролята на падналите ангели на сатана във филма:

Те са станали добри и защитават Ной и семейството му; когато умират се възнасят при Бог — никъде в Библията не се среща покаяние, възстановяване и спасение на паднали ангели, нито добро дело или защита от такива.

Помагат на Ной да построи ковчега — лъжа! Ной е този, който построи ковчега (Битие 6:22)

Други несъответствия

Матусал е представен по-скоро като вещер, отколкото като Божий мъж на вяра, какъвто е описан в Библията. Според филма е удавен от потопа. В Битие 5:27 четем: “И всичките дни на Матусала станаха деветстотин шестдесет и девет години; и умря.” Умира не е удавен.

Избавените във филма са само 6 вместо 8 души. В Битие 6:18 се казва: „Но с тебе ще поставя завета Си; и ще влезеш в ковчега ти, синовете ти, жена ти и снахите ти с тебе.“

Тувал-Каин пробива дупка в ковчега и се избавя — никой не се спасява по никакъв начин, освен семейството на Ной.

Бунтът на синовете — филмът е изпълнен с бунтарско поведение на Сим и Хам срещу Ной.

Възставането на съпругата на Ной срещу него — както и заплахи, че ще изгуби всички, включително и нея… намеци за раздяла, развод, напускане или какво?!

Ной влиза и излиза през вратата на ковчега… — Истината е, че не Ной затвори врата, но Бог „И които влязоха, мъжки и женски от всяка твар влязоха, според както Бог му бе заповядал; и Господ го затвори вътре.“ (Битие 7:16)

Филмът започва с “В началото бе нищото…”

Истината е, че в началото беше Божието Слово! Йоан 1:1 „В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.“ Исус Христос е началото на всичко! Той не е нищо, но всичко за нас! „Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.“ (Йоан 1:3)

Ноевият ковчег е преобраз на Христос, в Когото имаме спасение и избавление от идващия Божий гняв. Той е вратата и пътят към Бога, няма избавление, освен чрез Него.

Холивуд отново доказа, че са поели война срещу християнската вяра и ценности. Филмът Ной е не само небиблейски, той е изграден на серия от лъжи, водещ до обида на християните по цял свят, нараняване на вярата им и изопачаване на истинността за характера, същността и замисъла на Бог.

Сподели:
Email Print

Автор: vsuk.vb    |    23.06.2014 : 10:03:40

Задайте си въпросите...... Исус одобрява ли този филм??? или Исус препоръчва ли ми го??? или Отдалечавали ме този филм от БОГ??? ..... и всички знаем отговорите.... има ли повече какво да се коментира...???

най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg