Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията е неразделна част от живота на британците в началото на 20. век

Main Pic
Публикувана: 28.04.2014
Автор:
Прочетена: 2023
Коментари: 0

По време на Първата световна война, Библията има "определящо влияние" върху британските войници, твърди известен британски изследовател. Според него е трудно да се разберат тези години, без да се вземе под внимание ролята на Библията в обществения живот.

Д-р Майкъл Снейп от Университета в Бирмингам е виден изследовател в областта на религията и войната. В интервю за Британското Библейско дружество, той каза: "Трудно е да се разбере британското общество по време на Първата световна война, ако извадим Библията от него."

Той добавя, че Библията има "формиращо влияние" върху културата на работническата класа. Деветдесет на сто от децата тогава са посещавали неделно училище. Една четвърт от населението е ходило на църква всяка неделя. Библията е била неразделна част от всекидневието на британците.

"Познаването на библейските текстове е било знак за добро образование и белег на уважаван произход" казва д-р Снейп.

Когато на 4 август 1914 година избухнала войната, всеки член на британските въоръжени сили е получил Нов Завет, като стандартна част от неговия комплект: униформа, оръжие, ботуши, Библия.

През четирите години на войната, Британското Библейско дружество е отпечатало и разпространило 9 милиона Библии на 80 различни езици.

Източник biblesociety.org.uk

Превод от английски език за Евангелски вестник

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg