Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ЕПЦ Подуяне чества 80 години от основаването си

Main Pic
Публикувана: 06.05.2014
Автор:
Прочетена: 4896
Коментари: 0
На 11 май (неделя) 2014 година, от 10:00 часа, ЕПЦ Подуяне, София ще отбележи 80 годишния си юбилей с тържествено богослужение.
 
Втората петдесятна църква в София е създадена в квартал Подуяне през 1934 година от току-що повярвалият тогава Ангел Динов, който заедно със съпругата си и още няколко вярващи, започва редовни богослужения в своя дом.
 
През 1936 година Ангел Динов е ръкоположен за пастир, а църквата е приета за член на Съюза на Евангелските петдесятни църкви в България.
 
Поради бързото разрастване на църквата, много скоро първата квартира се оказва тясна и спешно се налага да се търси нов молитвен дом. И така за първите 15 години от своето съществуване, църквата непрекъснато нараства като седем пъти сменя местата за богослужения. За това време обществото от вярващи достига 50-60 души.
 
След идването на комунистическият режим в страната през 1944 г. за църквата настъпват тежки времена. Дейността й е ограничена изцяло само в рамките на сградата, като са забранени всякакви публични изяви. Много от вярващите са заплашени със затвор или с изселване. На 17 декември 1948 г. пастирът на църквата Ангел Динов е арестуван, заедно с други пастири от различни евангелски деноминации.
 
Въпреки трудното време, поради личното благовестие на отделните вярващи и наличието на Божията благодат, към църквата се прибавят много нови членове. Приобщават се и различни групи вярващи от други евангелски църкви в града. Към края на комунистическото управление църквата наброява около двеста члена.
 
След политическите промени в страната през 1989 г. пред църквата се отварят нови възможности за служение и споделяне на Евангелието сред всички слоеве на обществото. Поради бързото нарастване на църквата, през 1992 година е извършено разширение на молитвения салон с нови 200 места, а през 2004-та с още 70 места. Сега молитвеният салон разполага с 500 седящи места.
 
През тези 80 години на съществуване, ЕПЦ Подуяне е имала трима ръководители:
 
пастир Ангел Динов /1934-1976/
 
пастир Тодор Енчев /1976-1990/
 
пастир Румен Борджиев от 1990 до сега.
 
За читателите на Евангелски вестник, п-р Румен Борджиев каза: „Благодарим на Бога за благословенията, които Той е давал през всичките тези години, както и за вярващите, които е привеждал в нашата църква, като част от Своето царство.
 
Ние ви благославяме в името на нашия Господ Исус Христос и се молим Бог да продължава да ви употребява за Своя слава с думите на Христос Исус: „Ето, поставих пред теб отворени врати, които никой не може да затвори, понеже, като имаш само малка сила, пак си опазил Моето слово и не си се отрекъл от името Ми” – Откровение 3:8.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg