Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията у нас и на Брайлово писмо

Main Pic
Публикувана: 18.05.2014
Автор:
Прочетена: 2407
Коментари: 0

Първото пълно издание на Свещеното писание на Брайлово писмо вече е достъпно за хората със зрителни увреждания. Българското библейско дружество (ББД) работи в продължение на 14 години по проекта. На 3 май, в Центъра за слепи в Пловдив, беше представен и последния 58-ми том на специализираното издание.

Отпечатаната на Брайлово писмо Библия, представлява подвързани дебели меки листове с релефни точки. Това е тактилна система, при която с пръстите се разчитат отделните букви и се чете със същата скорост, както при обикновената писменост. Брайловата азбука е изобретена от французина Луи Брайл, който ослепява в детството си.

Тъй като не всеки от незрящите умее да чете Брайлово писмо, Библията се издава и на аудио запис. Двеста компакт диска от Новия завет и петдесет от Стария завет, са разпространени в цялата страна за безплатно ползване на хората с нарушено зрение.

В Библията, издадена на Брайлово писмо, е използван най-новия превод на Светото писание от оригиналните езици, дело на професори от Богословския факултет на Софийски университет и от БАН. Текстовете са на съвременен разбираем български език.

В християнския център за хора с увреждания „Благодат”, пред около 50 незрящи, изпълнителния директор на ББД Радослав Апостолов сподели: “Изключително сме радостни, че след толкова години Библията е достъпна и за незрящите. Нашето мото, като организация, е "Библията — във всеки български дом". С това издание се постига завършеност — Библията, нов превод от оригиналните езици, вече е достъпна на печатен вариант, аудио, дигитален формат, а сега на Брайл.“

Стефка Стойчева, управител на фондация Благодат, разказа за предстоящата работа по проекта: "Тази година започва работата по издаването на Библия на уголемен шрифт. До 2016 година и тази част от проекта трябва да завърши. Но работата по целия проект ще продължи, за да се издаде и Библията за деца на Брайлово писмо. "

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg