Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Петдесятница

Main Pic
Публикувана: 10.06.2014
Автор: Поли Тачева
Прочетена: 2771
Коментари: 0

Неделя е. Седем седмици след Възкресение. Тази сутрин камбаните биеха по-дълго и по-тържествено от обикновено. Обичам камбанения звън още от детството си, когато баба ни водеше по църкви и манастири. Нещо много родно, лично и свято има в звъна им.

Какво е Петдесятница и засяга ли този празник и теб? Нека прегледаме набързо Библията и да видим, кое е довело до това събитие. Господ създава света за шест дни. Адам и Ева не Му се покоряват и ядат от забранения плод. Последствията от греха им са неизбежни. Налага се Бог да ги изгони от Рая. С труд и пот на челото мъжът трябва да обработва земята, а жената в мъки да ражда децата си. Любовта е избор. Господ ще ни обича до края, а как ще откликнем на любовта Му зависи от всекиго поотделно. Грехът на Адам и Ева им е струвал скъпо, както е и до днес с всеки от нас. Още тогава Бог задейства „план Бе“, разкривайки най-важните моменти от него на пророците през вековете. 

Нека да обясня с притча. Представи си, че човекът е сътворил мравките. И в един момент вижда, как те тръгват към огнена яма, падат и загиват. Ако започне да ги убеждава колко грешно постъпват, те ще чуват звук като от гръмотевици и нищо няма да схванат. Ако препречи пътя им с ръката си, те ще се покатерят и ще продължат в грешната посока, защото такава е природата на мравките. Ако се опита да ги спре със сила, би наранил и убил много от тях, а животът на всяка му е по-скъпоценен от цялото останало творение. Оставал един-единствен изход: Да се роди като мравка и с примера си да им покаже как да живеят и накъде да вървят. Ето това е „план Бе“. Бог решава да се роди като един от нас.

Девица зачва от Светия Дух и Спасителят се ражда в плът, подобна на нашата. Исус е колкото Бог, толкова и човек! През последните три години от живота Си тук Той извършва много чудеса и знамения, призовава и първите апостоли, изпраща ги да вършат чудеса, подобно на Него, дава им власт над лукавия и да гонят демони. Накрая им казва, че наближава времето да пострада, да умре от ръцете на грешни човеци и да ги остави, защото грехът може да бъде умит единствено с кръв. Той е Агнецът, поел греха на света, позволявайки на Божията милост за нас, които вярваме в Него, да тържествува, без да пострада Неговата справедливост. То е като да си бил осъден на смърт, но друг да поеме вината вместо теб. Не може двама да умрат за едно и също престъпление. Платено е вече! Разбира се, ако не приемеш амнистията, осигурена от Господ, ще си останеш в затвора на заблудата и зависимостите. Бог помага, но сам избираш, дали да влезеш в кошарата Му. 

Преди Разпятието Исус Христос уверява последователите Си, че за нас е по-добре Той да си отиде, за да изпрати Утешителя, Светия Дух, Който ще ни напътства за всяка истина и ще ни открива бъдещите неща. Всеки знае за Разпети Петък, Възкресение, как после Исус много пъти се явява на различни хора и показва раните Си от разпятието, а на 40-я ден се възнася на небето пред очите на около 500 човека, като им заповядва да очакват идването на Светия Дух и после да проповядват Евангелието по целия свят. Ако не разбираш Библията или свещениците, виж Неговия пример и ще си наясно как трябва да мислиш, говориш и действаш, за да ти бъде спокойно, защото далеч от Исус няма добро за никого. 

Първата Петдесятница е преживяна от 120 човека, събрани за молитва. Те с вяра са очаквали обещаното от Христос и са Го дочакали. Докато са се молели, внезапно настава голям шум, езици като огнени се спускат на всеки от тях и те се изпълват със Светия Дух. Някои започват да говорят чужди езици, други да пророкуват, трети да разказват за великите Божии дела. Апостол Петър, до скоро страхлив, с огромна дързост започва да проповядва на множествата отвън. Хиляди се покайват, след като го слушат и така се ражда Църквата Христова. Емануил означава Бог (Син) с нас, сред нас (на Рождество то става реалност), а Петдесятница е Бог (Светият Дух) вътре в нас. Ето защо е по-добро! Това е завършекът на спасителното дело за човечеството, планирано и изпълнено от Бога в три лица. Ти решаваш, дали това събитие засяга и теб. Ако искаш животът ти да бъде преобразен, изпълнен със смисъл, мир и радост, приеми Амнистията, осигурена за всеки. 

Когато бях в Израел, научих за нещо, практикувано в синагогите. До Тората (част от Стария Завет) има поставена купичка с мед. Няма как да проумееш вкуса на меда по нечие описание. Трябва да го вкусиш. Същото е и с Господ и Неговото спасение. То се познава от опит. Ако вече си го вкусил, Честита Петдесятница! Ако не си, можеш и сега да го сториш. Не е късно, щом сърцето ти все още бие. Само го поискай и ще се случи. Всеки грешник има бъдеще и всеки светия – минало. Чуваш ли камбаните? Те бият и за теб!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg