Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Архиепископ Уелби и папа Франциск – заедно срещу модерното робство

Main Pic
Публикувана: 18.06.2014
Автор:
Прочетена: 2348
Коментари: 0

Предстоятелят на Англиканската църква архиепископ Джъстин Уелби и папа Франциск се срещнаха на 16 юни във Ватикана. Посещението на Уелби е в рамките на официалната му визита в Рим, започнала на 14 юни. Той е придружаван от църковна делегация, която взе участие в междуцърковен форум за борбата срещу съвременното робство.

По време на втората им среща, в рамките на осемнадесет месеца, папа Франциск и архиепископ Джъстин Уелби декларираха своята подкрепа за борбата срещу съвременното робство и трафика на хора. След първата си среща през миналата година двамата църковни лидери заявиха, че осъждат това престъпление срещу човечеството и че ще подкрепят създаването на нова, базирана на верски убеждения, глобална мрежа за свобода.

Смята се, че между 12 и 27 милиона души по целия свят са поробени в принудителен труд и сексуална експлоатация. Всяка година около 2 милиона души са жертви на сексуален трафик, 60% от които са момичета. Трафикът на човешки органи е значителен: ежегодно около 20 000 души са принудени или измамени да се откажат от един орган (черен дроб, бъбреци, панкреас, роговица, бял дроб, дори и сърце).

Папа Франциск и архиепископ Джъстин също говориха за районите по света, които са в конфликт и че църквите са призовани от Христос, нашият помирител, да действат като миротворци. Те потвърдиха християнската си ангажираност за омиротворяване в региони, разкъсвани от войни и обещаха да продължат да действат като помирители.

В официалните обръщения на двамата висши духовници, беше споменато и разделението между църквите. Архиепископ Джъстин Уелби заяви: "Ние помним скъпоценното духовно наследство, което е общо за двама ни. Моля се за продължаване на работата на членовете на официалните групи, които провеждат нашите икуменически разговори. Спомняйки си винаги желанието на нашия Господ, "да бъдем едно", ние оставаме дълбоко ангажирани с тази работа. Осъзнавам, че има въпроси с дълбоко значение, които ни разделят. Но поглеждайки назад, ще видим, че Божията благодат ни е дала толкова много добри резултати.“

„Не можем да се преструваме, че нашето разделение не е скандално и че не възпрепятства прогласяването на Евангелието”, изтъкна папа Франциск в словото си към Кентърбърийския архиепископ и към цялата англиканска общност. „Нерядко, нашия поглед е замъглен от тежестта на историята на нашите разделения, а нашата воля невинаги е освободена от онази човешка амбиция, която понякога дори е придружавана от желанието да известяваме Евангелието според Господното велико поръчение” (Мат. 28:19).

Папата и архиепископа изказаха своята признателност за работата на Англикано-Римокатолическата международната комисия (ARCIC), според която проблемите от разделението съществуват, но възможностите за ново сътрудничество и много по-доброто разбирателство между двете световни конгрегации са наложителни и навременни.

Източник www.archbishopofcanterbury.org

Превод от английски за Евангелски вестник

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg