Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Членове на Съвета на Европа: Сурогатството превръща жените и децата в стока

Main Pic
Публикувана: 20.07.2014
Автор:
Прочетена: 1795
Коментари: 0

Общо 23 членове от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) внесоха предложение за резолюция относно сурогатното майчинство. В нея се казва, че сурогатното майчинство подкопава човешкото достойнство на жената, износваща плода, тъй като тя самата и репродуктивните функции на органите и се използват като стока.

В предложението се посочва, че нерегулираният характер на сурогатното майчинство поставя допълнителни опасения по отношение на експлоатацията на жени в неравностойно положение, разраства туризма за деца и пазара на черно, свързан с търговията им.

В документа е упоменато, че практиката на сурогатното майчинство не зачита правата и човешкото достойнство на детето и го превръща в стока, която се търгува. Според Конвенцията за правата на детето, децата имат право да бъдат защитени от насилие и експлоатация и е нужно държавите да действат в най-добрия интерес на детето.

Членовете на Съвета на Европа посочват още в предложението си, че сурогатното майчинство накърнява идентичността и родитителските връзки на децата и ги лишава от всякакви претенции спрямо заместващата майка, което според проучванията уврежда развитието на бебето.

"Парламентарната асамблея следва допълнително да разгледа въпросите, произтичащи от практиката на сурогатното майчинство, особено връзката му с репродуктивното здраве на жените, трафика на хора, както и правата на децата, и да се обсъдят инструменти за решаване на проблема", се посочва още в документа.

Сред вносителите на проекта е и д-р Джема Грозданова, заместник председател на българската делегация в ПАСЕ и депутат от ГЕРБ. Предстои Асамблеята, която представлява парламентите на 47 европейски страни, да се произнесе по въпроса.

Две години по-рано 22 депутати от Европейската народна партия (ЕНП) и членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подписаха декларация, в която потвърждават, че сурогатното майчинство е несъвместимо с достойнството на жените и засегнатите деца и е нарушаване на техните фундаментални права.

Източник: sva.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg