Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелско-протестантските църкви участваха в празника на религиите в София

Main Pic
Публикувана: 29.09.2014
Автор: ЕВ
Прочетена: 2430
Коментари: 0

В неделя (28 септември) за първи път в София се проведе Празник на религиите под надслов "Толерантни в разнообразието – европейско измерение за модерна столица". Той беше организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столична община. В парковото пространство пред Музея за история на София (Централната минерална баня) в специални шатри бяха изложени характерни религиозни предмети, богослужебни книги на шестте основни вероизповедания, представени у нас — Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Религиозна общност на евреите в България, Протестантската общност и Арменската апостолическа православна църква.

„Днешният празник на религиите е възможност да отправим благодарност към поколенията преди нас, които са ни оставали такова прекрасно наследство изтъкано от търпимост, цивилизованост и приятелство“ — заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства гостите на празника.

Приветствие направи и проф. Рупен Крикорян, председател на Националното сдружение на религиозните общности в България, в което от протестантската общност членува ОЕЦ (Обединени евангелски църкви или Български Евангелски алианс).

П-р Евгений Найденов, НСРОБ сподели, че „целта на организираният празник на религиите бе, познавайки се все по-добре и развивайки все по-искрени и автентични взаимоотношения помежду си, да търсим възможности за съвместно адресиране на общи и жизненоважни за цялото ни глобализирано общество предизвикателства и проблеми, както и партниране там, където имаме общи възможности. Благодарни сме на всички приятели — граждани на София, дипломати и общественици за проявения интерес и искрена подкрепа за инициативата.“

В 13.00 часа имаше представяне на религиозните общности.

В 16.00 часа бяха отправени приветствията от името на организаторите и се проведе концерт с участието на представителни състави на отделните вероизповедания. Основните изпълнители бяха — Камерният ансамбъл "Йоан Кукузел — Ангелогласният" с диригент доц. Димитър Димитров, Певчески състав и Танцов състав "Палкенче" при Народно читалище "Съединение — 1923″ — село Бърдарски геран, групата "Дулсе Канто", София госпъл хор с диригент Гери Балевска, група "Вест" с ръководител Нихат Адемов, Школа за арменски народни танци "Наири" — София с художествен ръководител Емма Шахинян.

Сред присъстващите бяха и посланиците на Израел и на САЩ у нас — Шаул Камиса Раз и Марси Рийс.

От 18 часа беше обявена Вечер на отворените храмове, като църквите в централната част на столицата, синагогата и джамията предоставиха достъп на желаещите, да се запознаят с интериора и богослужебната им практика.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg