Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новият генерален секретар на СЕА беше въведен в длъжност

Main Pic
Публикувана: 01.03.2015
Автор:
Прочетена: 2399
Коментари: 0
По време на заседанието на Международния лидерски форум в Тегусигалпа, Хондурас, беше въведен в длъжност новият генерален секретар на Световния евангелски алианс (СЕА), епископ Ефраим Тендеро. Той замести на тази позиция д-р Джеф Тъниклиф, който през последните 10 години беше генерален секретар на СЕА. Евангелски лидери от над 40 страни, от всички региони, се помолиха за епископ Тандеро и го приветстваха в качеството му на нов ръководител на СЕА. Световният евангелски алианс обединява над 600 милиона евангелски християни по целия свят.
 
Заседанието на Международният лидерски форум се проведе от 9 до 13 февруари т.г. в Хондурас, като на него се събраха над 70 лидери от Международния съвет на СЕА, Изпълнителния екип, представители на различните комисии, инициативи и работни групи, регионални и национални Евангелски алианси и глобални партньори. Това беше първото заседание на форума в Латинска Америка, станало възможно благодарение на подкрепата на ЕА Хондурас и Латинския ЕА.
 
"Сега, когато представяме нашия брат Ефраим, си спомням думите на апостол Павел до ръководителите на църквата в Ефес. Без да знае какво го очаква при пристигането му в Ерусалим, неговият ангажимент към служението е непоклатим: "да завърша пътя си и служението, което приех от Господ Исус, да проповядвам благовестието на Божията благодат". Това е, което мотивира моята молитва за новия генерален секретар" каза пастир Ндаба Мазабане, председател на Международния съвет на СЕА.
"Приятно съм изненадан от огромна подкрепата, която епископ Ефраим получи от членуващите организации, като това ми дава надежда и потвърждава решението ни да го назначим. Задачите пред него са мащабни, но заедно и с Божията помощ ние ще се стремим да изграждаме единство сред евангелските християни и да насърчаваме разпространението на Евангелието на благодатта в световен мащаб", добави той.
 
Епископ Тендеро, чиито мандат официално започва от началото на месец март, представи визията си за екипирането на църквите по целия свят, за ефективно разпространение на Евангелието на Исус, за търсене на освещение, справедливост и обновяване на всички нива на обществото: лично, семейно, в обществото и културата.
"Когато бях помолен да бъда следващия генерален секретар, основната причина да приема това предизвикателство беше ясната цел на СЕА. Много е трудно, дори невъзможно, да се ръководи организация, която не знае причината за своето съществуване. Но когато имаме един организъм основан на Божиите цели: задълбочаване на свидетелството за Христос, укрепване на църква и стремеж към святост, справедливост, и обновяване на всички нива на обществото; тогава трудния път става възможен", каза епископ Тендеро. "Моето служение е да служа на Църквата, така че Църквата ще бъде използвана от Бога за промяна и просвещение сред народите."
 
Председателят на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) п-р Николай Неделчев беше един от европейските делегати на форума. Изключителна привилегия и признание за неговия личен принос в евангелското движение, беше включването му в групата от лидери, които се молиха за новия генерален секретар на СЕА.
„Преходният период на предаване и приемане на ръководството на СЕА е от изключително значение за националните и континенталните евангелски алианси — сподели п-р Неделчев. Утвърждаването на визията, мисията, дългосрочните и краткосрочни цели, както и стратегията за постигането им е силна мотивация за повечето членуващи. Избирането на нов генерален секретар от Филипините, страна с най-бързо растяща евангелска общност, дава допълнителен стимул на всички останали за издигане на Благовестието като средство за промяна на света, в който живеем. България е един от активните партньори на Световния евангелски алианс и нашата роля на Балканите е важна за евангелското движение в региона. “
 
Епископ Ефраим Тендеро, по-известен като епископ Еф, е служил като Национален директор на Съвета на евангелските църкви във Филипините (PCEC) над 20 години. В PCEC членуват около 30 000 местни евангелски църкви във Филипините.
Епископ Тендеро има бакалавърска степен по богословие от Febias College of Bible и магистърска степен по богословие от Trinity Evangelical Divinity School. Той е удостоен с две почетни докторски степени. Епископ Еф и съпругата му Сиери имат четири деца и двама внуци.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg