Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

14 причини за липсата на единство в американските църкви

Main Pic
Публикувана: 05.06.2015
Автор:
Прочетена: 2257
Коментари: 0

Том С. Рейнър, президент и изпълнителен директор на "LifeWay Christian Resources", посвети най-новата си статия, публикувана в онлайн изданието на The Christian Post, на липсата на единство в американските църкви.

Според него, това е най-големият църковен проблем в днешно време. За неговото решение Рейнър предлага да се видят причините за разделението:

1. Клюки. Енориашите често говорят един за друг, вместо да говорят помежду си.

2. Скрити дела. Наскоро чух историята за служители на църковен комитет по човешките ресурси, които са уволнили пастор без
обяснение и лична среща с него.

3. Липса на противопоставяне на църковните хулигани. Някои енориаши натрапват себе си за сметка на църковната власт. Необходимо е смело да им се оказва съпротива.

4. Енориаши егоисти. Те настояват хвалението и хода на богослужението да са удобни за тях. Библията ни казва, че ние трябва да сме загрижени за ближния.

5. Липса на молитва. Църква, която не се моли заедно, прилича по-скоро на клуб по интереси.

6. Страх от конфликти. Твърде много енориаши смятат, че е по-добре да си затворят очите за проблема, отколкото да го решат.

7. Приемане на критичния дух на днешната култура. Много пастори открито са критикувани в социалните мрежи.

8. Занижени очаквания. Много църкви нямат ясна представа за това какво означава да бъдеш част от Тялото Христово.

9. Липса на църковна дисциплина. Или нейното съществуване, но само на теория.

10. Църкви по-известни с това, на което се противопоставят, отколкото с това, което поддържат. Негативизмът разрушава църковното единство.

11. Страх от загуба на енориаши. Знам за църква, където един от енориашите постоянно сее раздори. Но никой не искаше да направи нещо по въпроса, защото се страхуваха от загубата на най-големия дарител.

12. Неспособност да си евангелизатор. Не познавам енориаши, които едновременно да проповядват Евангелието и да сеят раздори.

13. Групи на властта. Често църковните хулигани се обединяват в цели групи на властта. Това може да са дори църковния съвет, църковни служители или църковни комисии.

14. Мълчаливо и изплашено мнозинство. Повечето от енориашите се страхуват да се изправят срещу злото.

"Един от най-големите проблеми в нашите църкви е разрушаването на църковното единство. Това е коварно, изтощително и пагубно", коментира Том С. Рейнър.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg