Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Институтът за принципи на правото навърши 20 години (2)

Main Pic
Публикувана: 09.08.2015
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 5183
Коментари: 0

Втора част


Разговор с Лъчезар Попов – председател на ИПП и президент на “Адвокати – Европа”

Като Институт имате впечатляващи инициативи съвместно с авторитетни бизнес организации в областта на бизнеса и срещу корупцията...

През 2007 г. бяхме поканени от Съюза на общинските служители в България, където направихме сравнителен анализ и доклад пред тяхната национална  конференция. Темата ни беше за  международните стандарти и законодателство,  регламентиращо борбата срещу корупцията. През 2010 г. станахме  организатори на Световна конференция, на която говорители бяха изтъкнати международни съдии и експерти, борещи се срещу корупцията. Тогава бяха изнесени положителни методи за борба срещу корупцията в няколко държави от шестте континента. През 2012 г. на семинар в Съюза на Юристите, Институтът ни заедно с представители на Върховния Касационен Съд, Върховна Касационна Прокуратура, Камарата на Нотариусите, Камарата на Строителите, Висшия Адвокатски Съвет, Министерството на Вътрешните работи и Съюза на Юристите, внесе предложение в Министерския Съвет за ограничаване на кешовите плащания  и строг контрол върху предварителните договори за продажба на недвижимите имоти, купувани за строителна дейност.

Брошурата „ Изградете 49 качества на характера“, която Институтът издаде, се ползва с голям успех сред хора от бизнеса, изкуството, медиите... Кои са по-важните качества на характера, за които говори Библията и към които всеки от нас трябва да се стреми?

Препоръчвам горещо на Вашите читатели да се запознаят с издадената от нас брошура за усъвършенстване на характера. От всичките описани 49 качества като най-важни за момента по мое скромно мнение се нуждаем от повече хора с черти на характера като: надеждност, прилежност,благоразумие, простителност, почит, лоялност, точност, отговорност, самоконтрол, искреност, цялостност и разбира се, мъдрост.

Нека се спрем на една нашумяла тема – за легализирането на еднополовите бракове. В края на юни т.г. Върховният съд на САЩ одобри тяхното легализиране за всички 50 щата, има натиск от Европейската комисия всички държави-членки на ЕС да приемат това легализиране... Как трябва да реагира нашата страна, мнозинството от гражданите са за патриархалното семейство...

Съдебният прецедент по казуса „Обергефел срещу Ходжис” е юридически факт и следва по субординация  да се изпълнява от съдилищата  в САЩ. Интересното е, че в самите САЩ  в този момент  се провежда сериозен правен диспут дали Федералният съд може да регулира института на брака по същество. Дискусията е дали не е нарушил принципите на правото като е създал прецедент, който е въпрос от прерогативите на представителната власт- Федерален Конгрес на САЩ. С решението (5 срещу 4 гласа) по казуса „Обергефел срещу Ходжис” Върховният федерален Съд на САЩ създава  юридически прецедент, който не може да ограничи и да  възпрепятства Федералния Конгрес на САЩ при инициатива и желание да гласува  закон какво трябва да се разбира под страни във формалния правен институт на брака.

Така погледнат, въпросът Ви може да го пренесем в Европа и респективно в България. В нашия случай обаче, промяната на страните в законния правен институт на брака  не може да стане с решение, да речем на Върховния Касационен Съд.

Ако изобщо се появи такава инициатива,  ще бъде нужно  да се промени  сега съществуващия  текст на чл. 46 от Българската Конституция, който гласи, че „Бракът е доброволен съюз между мъж и жена”. 

Кои са акцентите от Вашата работа като президент на християнската организация „Адвокати Европа“? Вие сте пътувал по целия свят. Неотдавна посетихте Украйна в трудното време за тази страна, през август т.г. Ви предстои конференция в Южна Африка...

Основната ми работа като президент на „Адвокати Европа” е да насърчавам християните юристи от всички браншове на юридическата професия, както и студенти и преподаватели по право. Окуражавам ги да поемат мисията си  за изготвяне и  прилагане на закони, които да имат морална и етична стойност по отношение на хората, респективно участниците в съдебните и административни процеси. Становището ни е, че правна реформа или съдебно решение, в  които етиката и моралът отсъстват, не може да доведе хората до спазване и доброволно изпълнение на законите.

Съгласно с тези  наши принципни положения подпомогнахме и създаването на „Институт за принципите на правото” в Украйна.

По същите въпроси през следващия месец ще водя и панела  с  международни юристи на сесията на Глобалния съвет на „Международни адвокати“ в Южна Африка  под мотото „Интегритет, основан на принципите на правото”.

Как бихте насърчил нашите читатели?

Моите стихове, с който се насърчавам всеки ден от Светата Библия, която е живо  Божие слово, дадено на хората с цел да ги  променя за добро, са от посланията на апостол Павел към Римляните  и към Ефесяните.

Римляни 5:20 „Дето се умножи грехът, благодатта се яви в голямо изобилие”.

Ефесяни 5:9 „защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина”.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg