Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Баптистката църква в София с нова сграда

Main Pic
Публикувана: 15.09.2015
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 5201
Коментари: 1

Като израз на нашето служение и поради нуждата от грижа и взаимопомощ в съвремието с помощта на партньорски църкви и организации от различни държави, както и с огромни жертви, доброволен труд и сърдечни дарения от членовете на църквата, в София бе изградена чисто нова 6-етажна сграда, чието официално откриване и освещаване ще се състои на 20 септември т.г.

Европейската баптистка федерация (ЕБФ), чиято редовна годишна конференция ще се състои в гр. София между 23 и 26 септември, 2015 г. е основана през 1949 г. като опит на баптистките църкви в Европа да посрещнат духовното и икономическо опустошение след Втората световна война. В периода на Студената война връзките между християните от двете страни на Желязната завеса не престават и въпреки гоненията и репресиите, протестантските вярващи в Източна Европа успяват да съхранят вярата и традициите си.

Веднага след промените към бившите комунистически страни тръгват потоци от хуманитарна помощ, които благодарение на местните църкви достигат до най-нуждаещите се хора и институции (включително болници,домове за настаняване на деца и възрастни, училища и църкви).

Дейността на Европейската баптистка федерация се осъществява в четири основни направления: 1) Мисия и благовестие, както и прогласяване на християнските културни и морални ценности; 2) Подкрепа в усилията за установяване на човешки права и религиозни свободи; 3) Богословско образование и 4) Хуманитарна помощ.

Европейската баптистка федерация представлява едно от шестте регионални обединения на баптистите в света в рамките на Световния баптистки алианс (СБА) с членство от 42 млн. души от 122 страни, обединяващи над 177 000 църкви в световен мащаб.

Понастоящем ЕБФ обединява над 770 000 вярващи баптисти в 52 национални съюза и конвенции в Европа и Близкия изток и ген. секретар на организацията е д-р Антъни Пек от Великобритания. Всяка година се провежда среща-съвет на представители на всички национални баптистки организации в рамките на Федерацията, като държавите-членки се редуват да поемат домакинството. В България такава среща се е състояла само веднъж досега, в намален състав, в гр. Варна през 1991 г.

Тази година страната ни отново е домакин на този международен форум, като на срещата в София се очакват около 150 участници: ръководители на националните баптистки общности, президенти и пастири, духовни служители, богослови, университетски преподаватели, юристи, политици, бизнесмени и хуманисти. Темата тази година е „Обичай странника” (“Love the Stranger”) – ценност, която е от изключително значение в съвремие на бежански кризи, миграционни проблеми в Европа и липса на търпимост в обществото. Непосредствено след съвета, започвайки на 28 септември 2015 г., ще се проведе и тридневна международна консултация на тема „Свобода на религия и вяра”, отново тук в София.

Честта, която е оказана на Съюза на евангелските баптистки църкви в България и в частност на Евангелската баптистка църква в столицата да бъде домакин на тазгодишната конференция, е от особено значение за сравнително не многобройната деноминация на баптистите в България, която тази година отбелязва 135 години от началото си през далечната 1880 г. Въпреки големината си СЕБЦ е дал някои от ключовите водачи на деноминацията през годините, като п-р Теодор Ангелов (бивш председател на ЕБФ, зам.-председател за два мандата и ген. секретар за 5 години в периода 1999-2004 г.), както и няколко водачи, натоварени да служат в организацията пред последните 20 години, като п-р Теодор Опренов, п-р Васил Василев, Янита Георгиева и др. Понастоящем Димитрина Опренова, председател на Женската баптистка организация в България (ЖБО, част от СЕБЦ), е избрана да служи като един от двамата вицепрезиденти от Европа на Световния баптистки алианс, представяйки ЕБФ. Съветът ще заседава в София и като израз на подкрепата си към дейността на баптистките църкви в България и Европа в усърдието им да подпомогнат социално слабите, бездомните, децата в неравностойно положение, както бежанците и търсещите убежище в последни години. Особено внимание се обръща и на работата ни между малцинствените групи, към които е насочена значителна част от нашата дейност.

Не на последно място, Съветът на ЕБФ се свиква в София в периода на откриване и освещаване на ключова за нас сграда, строена в продължение на почти 12 години: социален, бизнес и образователен център, както и медицински център и църква, намираща се на ул. Осогово No86 в столицата.

Съюзът на евангелските баптистки църкви в България (СЕБЦ) е член на Европейската баптистка федерация и на Световния баптистки алианс. Първите баптистки църкви в България възникват през 60-те години на XIX век, още преди Освобождението на България от османска власт, в Казанлък (1880 г.), Русе (1882 г.), Лом (1884 г.) и София (1888 г.), а обединяването им в съюз се осъществява в самото начало на ХХ век, през1908 г.

Традиционно през годините баптистките църкви навсякъде работят за разпространяване на Божието слово, за издигане на християнските морални и духовни ценности, за повишаване на грамотността, за подпомагане на хората в неравностойно положение и за утвърждаване на семейните ценности. От особена важност за тези вярващи е практическото им участие в подпомагане на хората в нужда. В периода 1920-1939 г. Баптистката църква в София (макар и с членска маса под сто души в този период) създава и поддържа свое собствено сиропиталище, поддържа дейността на една дякониса (медицинско лице, подпомагащо възрастни, болни и нуждаещи се в града) и активно работи на страната на вдовиците и бедните по време на Първата световна война и Междусъюзническата война. Междувременно в района на град Лом е създадена и организирана първата ромска баптистка църковна общност още през далечната 1915 г.

Наред с другите протестантски деноминации баптистите плащат скъпо за вярата си, когато техните дванадесет пастири са арестувани, изтезавани и осъдени за „шпионска” дейност през 1950 г. по време на така наречените „Пастирски процеси”. Всички те лежат по затвори и лагери в продължение на повече от десетилетие заради вярата си и църковното си служение. Повече от 40 години вярващите са поставени в положение на непрекъснат натиск срещу вярата им.

Много от техните църкви са отнемани, разрушавани или просто затваряни или превръщани в „дом на атеиста” или в куклени театри. Спомените на мнозина са свързани с непрекъснат страх от обиски, отнемане на Библии, арести и лишаване от възможност за нормално образование или за упражняване на професия. И всичко това – поради принадлежност към църквата.

С демократичните промени деноминацията ни получи нови възможности за служение и свободна изповед и практикуване на вярата. Отвориха се възможности, осъзнати дълбоко като отговорност за помощ и грижа на страната на нуждаещите се, социално слабите и хората в неравностойно положение. За отбелязване е работата сред роми с цел ограмотяване, наблегна християнските ценности в брака, отглеждане и възпитание на децата, култура и принципност на труда, както и обществена и религиозна отговорност. Наши църкви почти в цялата територия на България проявяват особена загриженост за децата, лишени от родителски грижи и изоставените и бездомни деца. Като деноминация към момента имаме около 120 църковни общности с числена маса около 5000 души в национален мащаб.

В контекста на съюза ни е добре да кажем няколко думи за една от водещите баптистки църкви у нас – Евангелската баптистка църква в гр. София на ул. Осогово No 63. През 2015 г. църквата отбеляза своята 127-ма годишнина, а сградата, в която досега се провеждаха богослуженията, е на повече от 90 години. Църквата наброява около 350 членове, както и немалък брой деца в неделното си училище.

Църквата насърчава съзнателно доброволческия труд и гражданското отношение на взаимопомощ и усърдно подтиква своите членове да не остават безразлични нито към разширяващото се отстъпление от вяра и морал сред сънародниците ни, нито към смразяващия себичен материализъм, на който сме свидетели през последните десетилетия. От 1991 г. към църквата работи усърдно и фондация на име „Добрия самарянин”. Нейната цел е да дава практически израз на любовта и грижата ни към обществото. Понастоящем ние полагаме грижи за 12 дома за сираци, където е развита сериозна дейност. Например в дома в село Стоб бе изградена с помощта на дарения нова сграда, предоставена на местната община за нуждите на дома. Подобна дейност бе осъществена през годините и в няколкото дома в гр. Берковица. От десет години насам в църковната сграда (на Осогово No63) с безвъзмездната помощ на квалифицирани начални преподаватели се обучават неграмотни ромски деца от района, чиито родители са в неравностойно положение.

Целта е тези деца да се завърнат в училище. Резултатите са насърчителни, като повече от половината деца се връщат в училище, а ние поддържаме връзка с директори и преподаватели, търсейки най-доброто за развитието на тези деца. От четири години насам в сътрудничество с фондация „Мисия без граници“ ние ежедневно раздаваме безплатна храна на бездомни хора в района на градинка „Алжир”. Това става с разрешение от Столична община. През последните две години бяхме дълбоко развълнувани от съдбата на хилядите бежанци, търсещи убежище в България. С помощта на фондация „Добрия самарянин” църквата се включи активно в подпомагането на тези хора предимно в бежанските лагери в кв.„Враждебна” и „Военна рампа” в София. Освен тихата практическа помощ църквата се стреми искрено да живее и работи според християнските ценности и вярата в Бога. Дейността на църквата е изцяло финансирана от доброволни дарения, често от членове на църквата, много от които също са в неравностойно социално положение.

В нея са обединени: разливна за хранене на бездомни хора и хора в затруднено положение; център за медико-социални грижи; културно-просветен, религиозен, образователен и конферентен център и църква; както и бизнес център. Мултифункционалната административна сграда е с наименование Център „Възраждане”. Нейното предназначение е да разширява възможностите за социална и просветна дейност в София, както и да предоставя платформа за културна, образователна и християнска дейност на територията на Община „Възраждане” с цел повдигане на общото социално и културно-религиозно самосъзнание на нашите сънародници.

 

п-р Теодор Опренов

(секретар СЕБЦ в България и гл. пастир ЕБЦ-София)

Сподели:
Email Print

Автор: Никола    |    17.09.2015 : 05:08:06

Хубава сграда ама Бог не обитава в ръкотворни храмове а в нашите тела те са храм на Живия Бог,колко хубаво беше в началото на промените през 1991-1998г.,събирахме се в малки молитвени домове клякахме на колене хванати за ръце по 25-45 братя и сестри и всеки се молеше за нуждите на другия по между ни цареше единство любов и загриженост,а сега всичко е КОМЕРСИАЛНО и лицемерието и печалбарство са водещи.Вярващите не се познават нито нуждите и потребностите на всеки по отделно не се знаят,излиза един ръководител отпред и казва да се молим за еди кой си имал еди какви си нужди,Светът сиреч Лукавия Глобализира всичко включае и Църквата дано се вразумят и покаят и отново се върнат към първата любов и първите стъпки ходене с Бог.

най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg