Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Президентът Плевнелиев: Евангелските баптистки църкви в България - неразделна част от усилията за разбирателство

Main Pic
Публикувана: 23.09.2015
Автор:
Прочетена: 4729
Коментари: 1
В сряда, 23 септември, президентът на България Росен Плевнелиев присъства на откриването на годишното заседание на Съвета на Европейската баптистка федерация, което се провежда в София, в новооткритата сграда на Първа баптистка църква.
 
В изказването си пред участниците в международната конференция президентът подчерта, че провеждането на форума в София е знак на уважение и подкрепа към България и политиката на толерантност, междукултурен и религиозен диалог, която страната ни води. „Домакинството на България е признание за историческата роля на страната като място на мирно съществуване и взаимодействие между различните религиозни общности, както и за политиката на българската държавност за разбирателство и свобода на вероизповеданията“, посочи президентът Плевнелиев.
 
Тази година форумът е посветен на солидарността към съдбата на бежанците. В изказването си президентът посочи, че тази тема е от общочовешко значение, още повече в годината, в която сме свидетели на бежанска криза, но и на липса на търпимост, егоизъм, популизъм и криворазбран национализъм, които шестват из Европа. “Регистрираме много кризи в Европа, но не решаваме нито една от тях. Затова и естествено доверието на хората в политиката ерозира, гражданите усещат нестабилността“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че в световен мащаб кризите са рекордно висок брой — икономическа, финансова, бежанска, украинска, гръцка, войни, замразени конфликти, провалени държави и други. „В бъдеще можем да добавим и нови — криза на младежка безработица, която ще доведе до едно изгубено поколение, на немотивирани граждани и европейци, на непукизъм и отказ от основополагащите ценности на ЕС“, посочи президентът.
 
Росен Плевнелиев отбеляза, че уникалният модел на толерантност, разбирателство и съжителство, доказан с векове у нас, е постижение, което се нуждае от честните и добронамерени усилия на всички. „Още от първия ден като държавен глава следвам най-добрите примери на традиционната българска толерантност и уважение към различните религиозни общности“, заяви президентът.
 
Росен Плевнелиев изрази убеденост, че с дейността си евангелските баптистки църкви в България ще продължат да бъдат неразделна част от усилията за разбирателство. „Никога няма да забравим как в първите, най-критични дни и месеци, когато търсещите закрила сирийци, иракчани и афганистанци започнаха масово да влизат в България, вие подпомогнахте бежанските центрове във „Враждебна“ и „Военна рампа“ с най-необходимото“, посочи президентът Плевнелиев. Държавният глава изтъкна и помощта, която от десетилетия членовете на Съюза на евангелските баптистки църкви оказват на нуждаещите се и даде за пример изграждането на нова сграда в дома за сираци в с. Стоб, както и усилията за намаляване неграмотността и за връщане на ромските деца в училище. Президентът отбеляза и социално — просветното значение за обществото на новопостроената сграда в София, в която са обединени разливна за хранене на бедни, център за медицински грижи, културно-просветен, религиозен и конферентен център.
 
Източници: president.bg, sebc.bg
 
Снимка Стефан Миленов
Сподели:
Email Print

Автор: Никола    |    27.09.2015 : 07:39:32

Хубава тема БЕЖАНЦИ,но лошото е кой се опитват да се представят за такива,ние си мислихме че бежанците са предимно жени с деца и стари хора,а те се оказаха предимно младежи 18-30г възраст почти всички снабдени с много пари и постоянен достъп до информация чрез скъпо струващи смартфони с мобилен интернет,та се питам дали тези\"бежанци\"не са имигранти предимно мюсюлмани идващи да наложат исляма в Европа,сиреч слуги на антихриста и дали няма от тях да излезе истинския антихрист,дано да не така.

най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg