Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Публична дискусия: Граждани на Божието царство и на Република България

Main Pic
Публикувана: 11.10.2015
Автор:
Прочетена: 1590
Коментари: 0

Във връзка с местните избори 2015 и предстоящия РЕФЕРЕНДУМ за дистанционно електронно гласуване сдружение ХАРТА ви кани на Публична дискусия на 22 октомври, четвъртък, 18:30 ч. в сградата на Евангелска методистка църква „Д-р Лонг“, ул. Раковски N 86

Граждани на Божието царство и на Република България
Трябва ли християните да бъдат дейни в обществения и в политическия живот?

Участници

  • доц. Светослав Риболов, богослов, СУ „Св. Климент Охридски“
  • адв. Петромир Кънчев, юрист, Инициатива „Правосъдие за всеки“
  • п-р Владимир Тодоров, свещеник, Евангелска методистка църква
  • Модератор: Тодор Велчев, сдружение ХАРТА

Въпросът за разделението между държава и църква изглежда отдавна решен в демократичните общества: гражданската държава не се подчинява на религиозни авторитети и същевременно не се намесва в живота на религиозните общности. Принципът изглежда приемлив и за двете страни, но дали трябва да се тълкува в смисъл на безучастност и незаинтересованост на вярващите от държавните и обществените дела? Все пак християните са граждани не само на Божието царство, но и на своята страна – с всички произтичащи от това права и задължения.

Къде преминава границата между тяхното посвещение на Бога и политическата ангажираност? Трябва ли те да се стремят към реално влияние върху политическите процеси и законодателната дейност, особено когато те засягат основополагащи християнски ценности? Ако да, дали това не представлява нарушение на принципа за разделението между църква и държава? И от друга страна, не крие ли опасност държавата и политиката да придобият влияние върху църквата – чрез обществената ангажираност на нейните водачи?

Много въпроси, които очакват своя отговор. Някои от тях са отново актуални, а други никога не са били обсъждани в българското общество и църква. Време е да започнем тази дискусия.

Източник: harta-bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg