Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Религиозните лидери по света осъждат терористичните атаки във Франция

Main Pic
Публикувана: 13.11.2015
Автор:
Прочетена: 1884
Коментари: 0

Съболезнователни послания и призиви за молитви от църквите в Германия и Австрия

„Шокирани сме от вълната на омраза и насилие заляла Париж“, заявяват в обща декларация председателят на Епископската конференция на Германия, кардинал Райнхард Маркс, и председателят на Съвета на протестантските църкви в Германия, епископ Хайнрих Бедфорд-Стром, след терористичните нападения във Франция. Заедно със съболезнованията към близките на загиналите те призовават към молитви за жертвите. „Атентатите са нападения срещу всички народи  и срещу Европа. Като християни, трябва да останем единение с другите религии и философии, въпреки терора“, завършва общата декларация на германските епископи.

Кардинал Кристоф Шьонборн, председателят на Епископската конференция на Австрия, също изрази в декларация дълбоката си болка и покруса от терористичните нападения. „Моля се за всички жертви и граждани на този скъп за мене град, като призовавам всички хора с добра воля, независимо от вероизповеданието, да се присъединят към тази молитва, за да даде утеха сред терора и даде сила в несигурността при изпитанието“.

Гръко-православният митрополит на Виена, Артемиос, и протестантския епископ Махаел Бюнкер, също призоваха към молитви за жертвите.

Еврейските институции във Франция: непримирима борба срещу чудовищния фанатизъм на джихадистите

Няма думи, които да изразят ужаса връхлетял Франция, заявява в декларация Съвета на еврейските институции в страната. „Нашата страна е залята от кръвта на невинни хора, покосени от куршумите на новите варвари. Демократичните нации трябва да поставят като приоритет световната война срещу чудовищния фанатизъм на джихадистите. Срещу него трябва да се борим безмилостно и непримиримо докато го унищожим“. Съветът на еврейските институции във  Франция изразява съпричастие към националния траур в страната и поднася своите съболезнования за всички жертви и техните близки.

Болката на Конференцията на църквите в Европа за жертвите от кървавите атентати

Конференцията на църквите в Европа също скърби за жертвите от поредицата кървави атаки тази нощ в Париж. Икуменическият организъм, обединяващ основните християнски църкви в Европа, се присъединява към „болката за загубата на човешки живот, ридае  с всички засегнати от тази огромна трагедия и се моли за жертвите и техните семейства, за мъжете и жените, които рискуваха живота си през изминалата нощ в служба на другите“.

В послание, изразяващо солидарността на Конференцията, нейния генерален секретар Ги Лиагр, осъжда атаките като „подла атака срещу Франция и обида към цялото човечество“. Тези трагични събития – пише генералния секретар на икуменическата организация – „насърчават Конференция да засили своите усилия за изграждането на мира и помирението“.

Лиагр завършва посланието си, припомняйки Икуменическата харта, подписана от църквите в Европа праз 2001 в Страсбург. „На базата на нашата християнска вяра се ангажираме за една хуманна и социална Европа в която се ценят човешките права и основните ценности на мира, справедливостта, свободата, толерантността, участието и солидарността“. 

Великият имам на джамията Ал-Азхар в Кайро: светът трябва да се противопостави на чудовището на тероризма

Великият имам на джамията Ал-Азхар в Кайро, най-престижната институция на сунитския ислям, изрази категоричната си присъда срещу атентатите. На конференция в Кайро религиозният лидер е определил терористичните нападения в Париж като „ужасно престъпление“, подчертавайки, че е „настъпил момента целият свят да се обедини и се противопостави срещу чудовището на тероризма“, съобщава агенция Франс прес.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg