Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Без Свeтия Дух няма християнство

Main Pic
Публикувана: 31.01.2016
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 3046
Коментари: 0

Една от най-големите лъжи на Сатана към християните днес е свързана с личността на Светия Дух. Тоест, че човек може да бъде християнин и без Светия Дух да присъства в него; достатъчно е да има някаква вяра в Бога и да изпълнява определени ритуали. Ап. Павел обаче ни казва една шокираща за мнозина истина: “Вие, обаче, не сте плътски, а духовни, ако живее във вас Божия Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов” (Римл. 8:9)

Естественото състояние на човека е живот, управляван от неговите пориви, желания, амбиции. Духовният живот, за който ни говори Библията, е в пълна противоположност с всичко това. Заблудата, която допускат някои хора, е свързана с лъжата, че те са християни, дори и когато продължават да живеят плътски. Достатъчно е само да бъдат редовни на богослужения, да си четат Библията, когато пожелаят и да казват по някоя молитва от време на време. Това обаче може да прави човека религиозен, но със сигурност не и духовен. Духовността, за която ни говори ап. Павел, се постига единствено, ако Светият Дух живее в нас. Тоест, тя не е свързана с механичното изпълняване на ритуали, а в преобразяващата сила на Божия Дух в сърцата ни. Възможно ли е тогава човек да живее като християнин, ако той не се променя с помощта на Светия Дух? Със сигурност не! Няма християнство, ако плодът на Духа не е наличен. (Гал. 5:22,23) Това на нас ни показва, че промяната към Христоподобие е доказателство за действието на Духа в човека, а липсата му е в резултат на плътския му живот.

Ако някой няма Христовия Дух, той не принадлежи на Христос. Лъжа е, че човек обича Бога, ако сам управлява живота си. Също така е и лъжа, че той е християнин, ако не прилича на Христос! Присъствието на Божия Дух в нас е най-отличителната черта на християнина. Тя показва, че нашата принадлежност и гражданство не е от този свят, а от небето.

“Без Светия Дух християнското ученичество е немислимо, дори невъзможно” , пише английският богослов Джон Стот.

Как е възможно ние да имаме духовен живот, ако Някой не ни научи как всеки ден да го изработваме? Ние сами не можем да израстем духовно, най-много можем да се провалим. За жалост мнозина са се провалили като християни, като са правили усилия да живеят като такива, но без водителството на Духа. Светостта не е учебен предмет, за който ние учим и постигаме със собствени сили. Тя е възможна единствено чрез помощта на Светия Дух. Затова какъвто и да е стремеж към нея без Христовия Дух е неуспешен.

Също така и нашето разбиране относно Божието Слово е невъзможно с човешки усилия. Не е единствен случаят да чуя, че някой се опитва да чете Библията, но нищо не разбира от нея. Нормално е да не може да разбира писание, което е боговдъхновено (2 Тим. 3:16). Но не е нормално да продължава по същия начин. Човек има нужда от просветлението на Божия Дух. Самият Христос ни казва: “А Утешителят, Светия Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко ...” (Йоан 14:26) С други думи, ако ние не позволим на Този Учител да ни разкрие тайните на Библията, е напълно възможно с години да я четем и пак нищо да не разберем.

Божият Дух е Онзи, Който ни свързва в духовна връзка с Бога. Човешките опити да се свържат с Господа, чрез ритуали, традиции и пр. винаги са били неуспешни.Който се съединява с Господа е един дух с Него” (Гал. 6:17) Възможно ли е някой да се съедини с Бога, без да има Някой Друг, Който да му помогне? Както не е възможно ние да осъществим разговор с човек, който е на километри от нас, без да използваме мобилно устройство или някакъв друг вид техника; така също и не е възможно да се свържем с Бога, без участието на Духът Му. Затова не трябва да се изненадваме, ако се молим със себични и егоистични мотиви и няма никакъв резултат. Божият Дух е Този, Който помага на човека да се моли по Божията воля.(Рим. 8:26)

Но какво се получава когато човек съзнателно отблъсква с думите и делата си личността на Божия Дух? Може ли такъв живот да бъде наречен християнски? Нали точно Той е Божият белег, който доказва, че сме Негови. И все пак възможно ли е някой да се спаси, ако Бог не обитава в него, чрез Духа Си? “Истина, истина ти казвам, ако не се роди някой отгоре, не може да види Божието царство” (Йоан 3:3). С очите си съм виждал хора, които смело са заявявали, че вярват в Бога и са се покаяли за греховете си, да се връщат към стария си начин на живот. Възможно ли е такива хора никога да не са преживявали новорождението? Напълно е възможно, защото ние не знаем до колко те са били искрени в своето покаяние и посвещение на Христос. Най-добрият показател е устояването с вяра. Когато дойдат изкушенията и се опитат да ни подтикнат към греха, тогава най-ясно си проличава всъщност кой управлява живота ни; дали Божият Дух е в нас или плътските ни страсти надделяват.

Най-накрая е добре да се замислим, дали и ние не сме от излъганите? Както писах и в началото, изглежда една от най-големите измами на Сатана е, че човек може да бъде християнин без присъствието на Светия Дух в него. Библията недвусмислено ни дава отговор, че това е абсолютно невъзможно. Затова всеки един от нас трябва сам да реши, след като знае какво Божието слово ни казва; ще живее ли като християнин управляван от Божия Дух или ще живее като плътски управляван от своето его.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg