Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-старото оцеляло копие на Стария завет е признато за световно съкровище

Main Pic
Публикувана: 14.02.2016
Автор:
Прочетена: 4848
Коментари: 0

Най-старият оцелял екземпляр на еврейската Библия бе официално признат от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за световно съкровище.
 
Ръкописът, наречен Кодексът от Алепо, бе добавен към Световния регистър "Памет на света" на ЮНЕСКО - списък с най-важните открития в историята на човечеството, съобщава The Christian Post.
 
Смята се, че всички сегашни версии на Стария завет произхождат от този древен ръкопис, написан около 930 от н.е.
 
Кодексът е бил местен от място на място и се смята, че около 190 от неговите страници липсват.
 
Има разногласия по въпроса кой е собственик на Кодекса, но според режисьора Ави Дабах, който планира да направи документален филм за древния ръкопис, той принадлежи на еврейската общност, напуснала Сирия.
 
"През 1960 г. Алепо-еврейската общност съди хората, донесли Кодекса в Израел. ... Израелските власти са решили да конфискуват тази книга и след това, от позиция на силата, принудили общността към постигането на договореност", казва Дабах.
 
Ръкописът е изнесен тайно от Сирия и донесен в Израел през 1958 г. Той е поставен в Музея на Израел в средата на 1980-те години.
 
Открити са и по-стари ръкописи, съдържащи части от Стария завет (като свитъците от Мъртво море, които датират от 1 и 3 в. пр. Хр.), но Кодексът остава най-старият, най-пълен ръкопис на Стария завет.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg