Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Верижен пост и молитва за България

Main Pic
Публикувана: 19.03.2016
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 7157
Коментари: 0
Интервю с п-р Татеос Нигохосян - пастор на Първа евангелска петдесятна църква в София. Бил е дългогодишен директор на Inspirational Films за България, който разпространява филмите „Иисус“, „Иисус за деца“, „Магдалена – освободена от срама“ и други християнски филми, книги и списания. Чрез п-р Татеос, съпругата му Милена и стотиците доброволни сътрудници към това служение са достигнати близо 5000 градове и села в България, основани са 140 църкви и са променени стотици хиляди човешки съдби. Както казва той: „Между нашите сътрудници има пастори, проповедници, дякони и т.нар. миряни – сред тях са едни от най-активните и посветени слуги на Господ Иисус Христос. Неуморни, непоклатими, жертвоготовни мъже и жени, влагащи времето и талантите си за Небесното царство.“ Самият п-р Татеос и семейството му работят по същия начин за Божието царство. Бил е мисионер в различни държави, в някои от тях – с риск за живота.
 
Сега има актуален въпрос, който ще ни позволите да го поставим преди всички други. Както съобщи и нашият вестник, в Народното събрание са внесени два силно рестриктивни проектозакона за вероизповеданията. Убедени сме, че Обединени евангелски църкви, НА Обединени Божии църкви и други християнски организации ще представят своето мнение в Парламента. Но като християни имаме и най-силното духовно оръжие – верижен пост и молитва... Не е ли добре да го стартираме още отсега, в дните преди знаковите празници Благовещение и Пурим?
 
Първо искам да поздравя всички ваши читатели, както и всички, които работят и служат в Евангелски вестник. Малко са медиите като вашата, които отразяват безпристрастно събитията от света.
 
Относно проектозакона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, внесен от г-н Кадиев, както и последвалият го от БСП, ще кажа, че това е удар по демократичното ни общество и опит за връщане към тоталитаризма. Връщане към позабравените времена на пълен контрол и лишаване от свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание, които са ненакърними – както пише в конституцията на Република България.
 
Предполагам, че написалите тези проектозакони вероятно са били водени от някакви мотиви за стопиране или по-скоро ограничаване на навлезлия и у нас радикален ислям, но това е изключително наивно. Задължителните отчетности, регистрации, декларации по никакъв начин няма да накарат радикалните ислямисти да се самопредадат или да се отчитат, в резултат на рестрикции или глоби.
 
Има начин как да се намират и обезвреждат такива структури и това няма да стане чрез тяхното доброволно регистриране, отчетност и декларации. Финансовото министерство, ДАНС и МВР трябва да предприемат по-драстични мерки срещу навлезлия в последните 25 години радикален ислям и обучeните в Саудитска Арабия хиляди наши млади сънародници за имами и инвестираните петродолари в над 1500 джамии, построени през последните 15 години.
 
Ако се приеме проектозакона – това неминуемо ще задвижи над 100 000 протестантски християни, евентуално 80 000 католици, както и стотици хиляди православни християни. Европейските правозащитни организации и органи, следящи за свободата на личността в Европа, също няма да останат безучастни. И от млада в демокрацията държава отново ще изпаднем в позиция на страна с рестриктивни закони, мачкащи свободата на съвестта и мисълта на гражданите си.
 
Да, бих призовал всички християни да се обединят в молитва и верижен пост за мъдрост от Бога и добротворство в тези, които са избирани от нас и се наричат народни представители. Нека всяка църква изготви своя план за верижен пост и молитва. Както царица Естир застана с нейните момичета в пост и молитва за защита на еврейския народ, нека и ние да се молим за свободата на християните в България. Нека започнем още от тази седмица - преди Пурим, празникът, който се чества заради смелата  постъпка на Естир и Мардохей. Защото ние сме родени за време като това...
 
Освен с молитва пред Бог, ние трябва да се активизираме и изразим своята позиция като будни граждани на това общество.
 
Във Вашата църква бяха организирани три мисионерски концерта с участието на чудесни хвалители от различни църкви, както и многобройни свидетелства за световни мисионери от международна молитвена верига, която подкрепяте 12 години. На последния концерт този месец Вие направихте силна презентация, която разтърси мнозина вярващи – за преследваната Църква на последното време...
 
Действително Църквата Христова е изключително преследвана днес. Потискани, малтретирани, унижавани, насилвани, измъчвани и зверски избивани са стотици хиляди християни годишно предимно в мюсюлманските страни. Истина, която се прикрива и умишлено не се разпространява.
 
Призовавам църквите в България редовно да отделят време за молитва за преследваните братя по света.
 
 
Като слушах всички свидетелства, си спомних думите на един световен мисионер: „Имаме цяла вечност да разказваме за победите, спечелени за Христос, и само няколко часа преди залеза, за да ги спечелим.”  Бихте ли разказали за вашите мисионерски пътувания в Ирак, Египет, Индонезия, Малайзия?
 
Не бих могъл да се впусна в разкази и впечатления, тъй като са големи като обем, но ще кажа, че в тези мюсюлмански страни има много искрени християни. Страдащи и угнетявани, те са истински герои на вярата. Свидетели сме и на едно голямо съживление сред мюсюлманите. Стотици хиляди се обръщат към Христос и започват да четат Библията. Виждал съм стотици преобразени хора, които са сигурно свидетелство за Христовото действие в техния живот.
 
Бихте ли споделили случаи как мюсюлмани са станали християни след прожекциите на тези три филма в нашата страна?
 
Няма да забравя как на прожекция на филма “Иисус“ в едно родопско село дойдоха шестима млади мъже. Доколкото си спомням, четирима от тях бяха учили за имами в Саудитска Арабия за по 4 години. Билетите, обучението, храната, спането, както и заплатите им са били подсигурени от това радикално училище. Връщайки се в България, са планирали да ислямизират Родопите. Но една вечер Господ Исус Христос се явява на сън на един от тях, а именно на водача им.  Той вижда като на филм живота на Христос, Неговото рождение, свят живот, чудеса, знамения, изцерения, възкресения, както залавянето, бичуването и разпятието Му, смъртта Му на Голготския кръст, погребението и възкресението Му. Заедно с картините е чул и песен, описваща всичко, което е виждал. Като се събудил, записал думите и мелодията, свирейки ги до сутринта, за да не ги забрави. Когато ги срещнах, те знаеха за Исус, но още не Го бяха познали. Гледаха филма и накрая искаха от Господ прошка за своите грехове. Приеха Го за свой Господ и Спасител и решиха да Му служат до края на живота си. Нямате представа какво гонение се повдигна срещу всички тях от най-близките им хора. Пръснаха ги из цяла България, но тези млади мъже бяха непоколебими в своята вяра.
 
Сблъсъкът  и предизвикателството пред Европа в наши дни е именно сблъсъкът на тези две религии, което предизвиква много посветени християни да се молят и постят, както никога досега. Най-бързо растящата световна конфесия остава християнството...
 
Да, точно така. Тиражирането на идеята, че ислямът е най-бързо растящата религия е лъжа. Християните по света са далеч по-многобройни. Общата раждаемост също е по-висока сред християнското население. Също трябва да се има предвид големият брой обръщенци от исляма към Христос.
 
 
Във вашата църква наблягате на молитвените събрания, както и на нощните молитви. Давате често възможност на библейските ученици от мисионерското училище да проповядват. Започнахте движение за домашни групи. Защо е толкова важно да се насърчават вярващите да изпълнят Великото поръчение на Господ Исус Христос – да създават ученици?
 
Христос ни е заповядал да отидем по целия свят и да правим Негови ученици, като ги учим на всичко, което ни е заповядал. Христос, християните и християнството са светлината на света. В този мрачен, измъчен и мръсен свят, светлината пробива и променя хора и народи.
 
В работата Ви с трите филма участваха и участват хора от различни деноминации. Това е доказателство, че любовта Христова и общата цел да се достигнат недостигнатите обединява Тялото Христово така, както Отец желае...
 
Църквата е тялото Христово. Ние всички сме различни части от него, но сме едно тяло. Хората през вековете са се опитвали и се опитват да разделят това тяло, но то е едно. Апостол Павел казва: “Един Господ, една вяра, едно кръщение.”
 
Вашето семейство насърчава много вярващи и невярващи в България и други страни. А вие самите как се насърчавате?
 
През годините сме се научили да се насърчаваме от Бога и Неговото Слово -  Библията. Библията е изиграла огромна роля в животите ни и ни е водила и привдигала през всичките ни години. Святият Дух също ни е утешавал, привдигал и насърчавал. Никой и нищо не може да направи това, освен Бог. Само Той познава човешкото сърце и душа и знае как да ни насърчи. Естествено, често се случва това да става и чрез хора като вас, християнските журналисти - усмивката и неуморният ви позитивизъм винаги са били за нас като светъл лъч и глътка свеж въздух.
 
 
Най-важната задача на последното време е да се приготвим от Христово тяло да станем Христова невяста, за срещата с Небесния Младоженец Господ Исус Христос... Как бихте окуражили нашите читатели в тази посока?
 
Исус Христос не е просто историческа личност, християнството не е просто религия… Ние сме създадени за дълбоки взаимоотношения. Христос копнее да ни говори и споделя, като очаква и ние да правим същото. Той е търпелив и ни чака. Нека отиваме при Него и да пребъдваме в Него!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg