Вторник, 19.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото пред Бога ние сме Христово благоухание за тези, които се спасяват, и за онези, които погиват." 2 Коринтяни 2:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Московската патриаршия официално не призна Всеправославния събор

Main Pic
Публикувана: 20.07.2016
Автор:
Прочетена: 2127
Коментари: 0
Всеправославният събор, проведен от 18 до 26 юни на остров Крит, в който взеха участие делегации от 10 поместни православни църкви, е „важно събитие в историята на съборния процес на Православната църква“, но „не може да се разглежда като Всеправославен, а приетите на него документи — като изразяващи общоправославно единство“. Това е официалната позиция на Московската патриаршия изразена на заседание на 13 юни, на което бе обсъдена ситуацията, възникнала с отказа на няколко поместни църкви да участват в Светия и велик събор на Православната църква (Антиохийската, Руската, Грузинската и Българската).
 
В комюнике на Московската патриаршия, разпространено след заседанието, се изтъква позицията, че "разногласията между отделните църкви по въпросите за подготовката на Светия и велик събор не трябва да са фактор за разделението и отслабването на единството на Православната църква", а срещата на Крит «може да бъде принос в подготовката на Светия и велик събор, в който да вземат участие всички признати поместни автокефални църкви».
 
В комюникето се подчертава, че Съборът е бил проведен при отсъствието на църквите, “представляващи повече от половината (православни) вярващи в целия свят”, като по този начин се нарушава "принципът на консенсус", който е основа на общоправославното сътрудничество в хода на целия съборен процес.
 
Въпреки това, Св. Синод на Руската православна църква уверява, че ще възложи на Синодалната библейско-богословска комисия да публикува и проучи одобрените от Събора документи, взимайки под внимание вероятно постъпилите отзиви и забележки от страна архиереи, духовни учебни заведения, богослови, клирици, монаси и миряни. Става въпрос за шест документа включени в дневния ред на заседанията, една енциклика и едно важно послание към православните вярващи и всички хора с добра воля. Всеправославният събор разгледа важни теми за отношенията на Православната църква с останалия свят, поста, брака, мисията на църквата в модерния свят, православната диаспора и начините за провъзгласяване на църковната автономия.
 
Източник: dg.rv
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg