Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните са най-преследваната религиозна група в света

Main Pic
Публикувана: 13.09.2016
Автор:
Прочетена: 1719
Коментари: 0

„Италианският парламент може да постигне много" и може да го докаже, обявявайки публично за „геноцид" онова, което се случва с християните в някои части на света. Това бяха думите на Алфредо Мантовано, председател за Италия на фондация „Помощ за страдащата църква“ при представянето на книгата на Марта Петрозило „Те ще преследват и вас. Християнското свидетелство по света“.

Мантовано припомни, че за признаването на геноцида над християните в Близкия изток вече има две предложения, внесени в Камарата на представителите и Сената на Италия, представени от различни политически фракции. В подкрепа на усилията на „Помощ за страдащата църква“ парламентаристката Паола Бинети припомни, че християните са най-преследваната религиозна група в света.

„След признаването на арменския геноцид от страна на някои европейски страни, „ние се опитваме да привлечем вниманието върху факта, че системното избиване на един народ и неговата култура, традиции и ценности е форма на геноцид, защото заличава народа от лицето на земята“. Това съвсем не означава, че агресията към един индивид е по-малко сериозна от агресията срещу цял народ, защото всяка една агресия е шок за цялото човечество, но когато се зачеркне един цял народ и не дадем шанса на една култура да се възпроизвежда, това отслабва фатално цялото общество“.

Според американския изследователски институт Pew Research Center, цитиран в книгата на Марта Петрозило, християните са дискриминирани или преследвани в 102 от изследваните 198 страни (52%), било от правителствата (в 85 страни), както и като цяло в обществото, дефиниция, включваща и преследването от фундаменталистки групи (71%).

Във връзка с анти-християнското преследване и броят на избитите християни всяка година от омраза към вярата, често има противоречиви сведения. Според Центъра за проучване на християнството по света през 2010 г,. 500 милиона християни в света живеят в страни, където верните на християнството са преследвани, тъжна цифра, клоняща към 600 милиона през 2020 г. Според същия Център над 100 хиляди вярващи са убивани всяка година, цифра, която не се ограничава само до християни, убити от омраза към вярата, но включва и жертви на етнически конфликти.

Източник: an.sir

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg