Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Последното за годината събрание на Управителния съвет на ОЕЦ

Main Pic
Публикувана: 24.11.2016
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1526
Коментари: 0

На 22 ноември 2016 г., с любезното домакинство на църква „Блага вест“, София се проведе редовно заседание на УС на Обединени евангелски църкви в България.  

Освен отчета за дейността през последното тримесечие, на председателя п-р Николай Неделчев, включващо изготвянето на становища по проектозакона за изменение на Закона за вероизповеданията, провеждането на общи събития като Глобалната лидерска конференция, Празника на религиите в София и др., основна част на дискусиите бяха посветени на изготвените нови процедури за номиниране за следващ председател, както и бъдещото развитие и дейността на ОЕЦ.

Критерии за избор на председател на ОЕЦ

Една от дискутираните точки беше, обсъждане и гласуване на предложените от специално избрана за целта комисия, критерии за номиниране и избор на председател на Управителния съвет на ОЕЦ. След дискусия по всяка от осемте точки, изискванията за нов председател бяха приети.

Процедурата по избора включва:
- Кандидатът следва да бъде номиниран от едно от вероизповеданията, членуващо в ОЕЦ. Номинацията трябва да бъде подкрепена (писмено) от поне две други вероизповедания – членове на ОЕЦ.  
- Номинациите трябва да бъдат направени не по-късно от три месеца преди провеждането на съответното изборно общо събрание на ОЕЦ.  
- Всеки кандидат представя своето виждане за развитие на ОЕЦ и план за работа за предстоящия мандат.

Управителният съвет на ОЕЦ определи срока за издигане на кандидатури от членуващите деноминации да бъде до 16 февруари 2017 година, а датата на следващото Общо отчетно-изборно събрание на ОЕЦ ще бъде на 27 май 2017 г. в сградата на църква“ Блага вест“. По устав, членуващите деноминации са представени на него с по пет делегата, които имат правото на глас в Общото събрание.
 

Общи инициативи на ОЕЦ

Предстоящото през 2017 година отбелязване на 500 години от Реформацията, обедини представителите на 12-те членуващи в ОЕЦ евангелско-протестантски деноминации около идеята за няколко събития през следващата година, които да бъдат под общото мото „500 години от Реформацията“.

Специални гости на заседанието бяха п-р Живко Тончев и съпругата му Нели Тончева от Бургас,  които имаха възможност да споделят за предизвикателствата пред пасторите и църквата на 21.век. Един от въпросите, които п-р Тончев повдигна пред УС на ОЕЦ е, “Какво прави църквата за да има глас и да изпраща послание в обществото?“ След което той даде пример за инициативи организирани от местните църкви в Бургас, като Парад за семейството, Шествие за празника на българската писменост и сътрудничество им с местните свещеници и миряни от Българската православна църква по определени инициативи.

В продължение на темата, п-р Румен Иванов сподели за проектите, организирани от "Мисия Възможност", които имат за цел да достигат до широката общественост. Един от последните проекти върху който работят се казва „За майките с любов“ и има за цел да подготви кутии от първа необходимост за новородени. Целта на проекта е в дългосрочен план да се превърне в национална кауза и инициатива.

В края на събранието п-р Румен Борджиев представи план за провеждане на общата Молитвената седмица в началото на януари 2017 г. в София.
 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg