Сряда, 27.05.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат." 1 Коринтяни 13:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията - Божието послание за всеки!

Main Pic
Публикувана: 04.12.2016
Автор: Бедрос Алтунян
Прочетена: 2238
Коментари: 0

Първата неделя на месец декември евангелският свят празнува деня на Библията. Това е повод да обърнем поглед 145 г. назад, за да се преклоним пред посветеността на бащите и да оценим привилегията, че Библия днес отново е достъпна за всеки.

Светът, в който живеем, се развива много динамично. Ние сме изключително добре информирани.  Но днес констатираме, че неконтролируемият информационен поток ни залива. Усещаме, че има голяма инфлация на истината. А кой обича лъжата?

След 1989г. от библиотеките бяха изхвърлени хиляди книги, защото в тях нямаше нищо вярно и ценно. Обаче има едно изключение: Това е Библията. Лесно е днес да констатираме това, но само преди 300 г. – векът на учените енциклопедисти: Волтер, Дидро, Томас Хобс – векът на великото европейско просвещение, когато човешкото знание бележи голям напредък, хората са били провокирани да мислят по друг начин. Атеизмът не е от преди 30 години.

Волтер пише преди 300 години: «Христос и апостолите изградиха една Църква и написаха една Библия, които съществуват вече 1800 г. Аз събарям всичко това и след 50 г. във Франция няма да има нито една църква и нито една Библия. Библията ще може да се намери само в библиотеките, като доказателство за глупостта на миналите поколения.»

Днес ние сме убедени, че тези думи са безсмислени. На безкрайната човешка глупост, Божието слово противопоставя безкрайното търпение на Бога. Защо трябва да се връщаме 300 г. назад, достатъчно е да се върнем само 30 г., за което време имаме ясни спомени. Библията беше дискриминирана и преследвана. Нейните разпространители бяха съдени като престъпници. Библиите се горяха, както през мрачното средновековие. Ние сме свидетели как животът сам отхвърля всички заблуди, напразни надежди и всички фалшиви обещания, които са дадени на човек от човека, независимо от неговото положение и власт.

Нека да обърнем погледа си към Библията. Нейното многовековно присъствие в човешката история трябва да ни стимулира да знаем повече за нея. Днес образованият и добре информиран човек не трябва да се оставя да бъде манипулиран. Защо се примиряваме, че тези, който споделят истините и мъдростта на Библията, са игнорирани в нашето общество.

Ние, които черпим знания и мъдрост от Библията, сме убедени, че днес имаме един изключително авторитетен източник на знание. Това е старата Библия, достигнала до нас, непокътната през вековете.

Силата на Библията е в нейната непреходност. Нейната актуалност е неоспорима в последните две столетия. Големите археологически открития на 19-я и 20-ти век в Месопотамия, Палестина, Египет откриха градове и надписи, които говореха за народи, които се споменават в Библията. Те всички се смятаха за библейски легенди. В разкопките Библията е била най-достоверният водач и помощник на археолозите.

Доказа се, че Библията е единствената исторически и географски обоснована книга и нейното съдържание не може да бъде оспорвано. Не само миналото доказва нейната вярност, но и служи на изследователите на бъдещето.

Учени от космическия център на НАСА в Гримбелт още в края на миналия век се занимават с изчисляването на положението, което след 100 и 1000 години ще заемат слънцето, луната и планетите на слънчевата система в техните орбити. Това трябва да се уточни, за да се предпазят изстрелваните космически обекти от гравитационното въздействие на небесните тела. Въвеждат се данните на техните траектории. Но мощните компютри на НАСА неочаквано сигнализират, че в траекторията на слънцето някъде в миналото липсват 24 часа.

След много проверки накрая достигат до Библията и така се доказа, че историята с Исус Навин е действителна. Исус Навин се помоли Бог да спре слънцето, докато воюва с аморейците. И наистина слънцето застана на средата на небето и почти цял ден не заляза. (Исус Навин 10:13). Но се оказва, че това не е достатъчно – липсват още 40 минути.

На помощ идва отново Библията. Юдейският цар Езекия е на смъртно легло. Пророк Исая му каза, че няма да умре, но той не повярва и иска знамение. Исая му каза: «Това да ти бъде знамение от Господа. Сянката на слънцето 10 стъпки напред ли да отиде или назад? Езекия му отговори: Лесно нещо е сянката да отиде напред, но нека се върне 10 стъпки назад.» (4 Цар.20:8-ІІ). Така учените на НАСА откриха липсващия ден в траекторията на слънцето и доказаха, че вълнуващите библейски истории са истинни.

Днес ние, след годините на забрана, преоткриваме отново Библията. Човек, който за първи път се докосва до Библията, е пълен с въпроси: Вярна ли е Библията?

Задачата, която винаги е стояла пред библеистите е била, да изследват каква е достоверността на Библейските текстове. В световните библиотеки и хранилища на древни ръкописи се съхраняват безценни преписи на Библията.

Ватиканският кодекс: Съдържа целия Стар завет (в превода на Септуагинта) и Новия завет. Смятан е за най-важния запазен препис на Библията. Предполага се, че преписът е от Египет от първата половина на 4 век. Съхранява се във Ватикана.

Синайският кодекс: също съдържа целия Стар и Нов завет. Открит е в манастира «Св. Екатерина» на Синайския полуостров през 1844 г. от граф Константин фон Тишендорф. Той пътува няколко пъти до манастира, но едва 15 г. по-късно с подкрепата на руския император успява да получи Синайския кодекс за 9 000 златни рубли. Занася го в Лайпциг, а оттам в Санкт Петербург и го връчва на император Александър II. Той е познат и в нашата история като Цар освободител.

След революцията английски християни са загрижени за съдбата на този ръкопис. Събират пари и през 1933 г. го откупуват от съветското правителство за сумата от 100 000 паунда - днес 2,5 милиона долара. Синайският кодекс се съхранява в Британския музей и е на разположение на изследователите.

Библеистите използват достиженията на съвременната наука и непрекъснато изследват най-старите Библейски ръкописи. Свитък с книгата на пророк Исая е открит в пещерите на Вади Кумран в Палестина през 1947 г. Той е дълъг 7 м., състои се от 17 пришити кожени пергамента. През лятото на 1949 г. архиепископ Йешу Самуел заминава със скъпоценните свитъци в САЩ. Там възниква спор за възрастта на свитъците между експертите на Ориенталския институт.

Оказва се, че ядрените физици от университета в Чикаго вече са открили нов метод за определяне възрастта на органични материали, посредством измерване степента на разпадане на радиоактивни изотопи. Този метод се използва и до днес. Тогава научните изследвания доказват, че ръкописите са писани 100г. пр.Хр. В Кумранските пещери са намерени и ръкописите на Самуиловите книги: 3 и 4 книга на царете. Оценени са като едни от най-старите известни досега библейски ръкописи. Учените смятат, че са от 3 век пр.Хр. 

Ние трябва да сме убедени, че Библията е достоверна и е Божието послание за нас. Ако й дадем място в живота си, тя ни променя. Формира характера ни, отваря нов хоризонт пред нас. Помага ни да живеем в мир с Бога и в мир с хората около нас. Защото не е обикновена книга, а Божие Слово.

п-р Бедрос Алтунян

Българско библейско дружество

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg