Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Първият превод на Библията на китайски език

Main Pic
Публикувана: 14.12.2016
Автор: Бедрос Алтунян
Прочетена: 2429
Коментари: 0
В историята на вековните отношения между арменци и китайци има много интересни епизоди. Особено интересна е почти неизвестната дейност на арменски обществени деятели в Китай. Арменският информационен сайт PanArmenian.net е събрал и представил важни моменти от дейността на Ованес Хазарян, първият преводач на Библията на китайски език.
За Ованес Хазарян или както той е известен с английския вариант на името си — Джон Лазар (Joannes Lassar) няма информация в арменски източници. Най-вероятната причина за това е, че по това време дейността му не е била известна, поради разпокъсаността на диаспората по света. Но за сметка на това има интересни данни в източниците, които са оставили английските мисионери в Индия и в Китай.
Преводаческата дейност на Ованес Хазарян е високо оценена още от неговите съвременници. Така, на 13 септември 1806 година, директорът на колежа «Форт Уилям» пастор Дейвид Браун в едно свое писмо, изпратено в Англия, отбелязва:
«Професор Лазар ми е изпратил три екземпляра Библии на китайски, които са плод от труда на собствената му глава и ръка. Понеже тези Библии в бързината са печатани тази сутрин, аз не бих критикувал остро, но господин Лазар е свършен китаец и ще свърши чудесна работа, като довърши докрай превода на този език, ако Бог му даде още 5-6 години живот. Той чете Библията на китайски толкова бързо, колкото вие на английски и толкова бързо пише.»
Всъщност това е началото на неговите усилия да преведе Библията. Директорът на колежа пастор Дейвид Браут пише така възторжено за превода на Евангелието от Матей. Християнските мисии в Китай срещат големи трудности в споделянето на християнските ценности, за да откъснат населението от суеверието и езическите обреди. Превеждането на Евангелието на китайски език е от първостепенно значение за успеха на мисията.
Ованес Хазарян е арменец, роден и получил образование в Макао. Владее много добре китайски език. Работи като преводач на голяма португалска компания — води трудната кореспонденция със съда в Пекин. Израснал е в семейство, където Библията е на особена почит. Естествен е неговият порив, да се опитва да преведе Библията на китайски език. Изоставя високо платената си работа и започва работа в колежа с обучение на студентите на китайски, а заедно с това работи по превода на Библията.
През 1807 г. копие от Евангелието от Матей на китайски, преведено от Ованес Лазарян, с красиво посвещение, е подарено на Кентърберийския епископ Ламбет Лайбъри. Веднага са отпечатани екземпляри, далеч над най-оптимистичните очаквания. Ованес Хазарян продължава да работи. По-късно, той отива в Серампур в Индия — в сегашна Западна Бенгалия, близо до Калкута, където има християнска мисия, за да продължи превода на Библията. Тук вече се работи по превода на Библията на арменски език, издадена през 1817 г.
Работата продължава заедно с неговия най-добър ученик в колежа Джошуа Маршман. Новият Завет е публикуван през 1813 г., а цялата Библия е издадена в 5 тома до 1822 г. с щедрата подкрепа на Британското и чуждестранно библейско дружество.
Тези издания са признати като първите известни пълни печатни версии на Библията на китайски език. В сайта на университета на Хонконг има информация за този превод: http://sunzi.lib.hku.hk/ER/detail/hkul/4267562, също и в сайтове за християнски исторически изследвания.
Днес в Китай Библията се разпространява масово. Най-голямата печатница за Библии в света се намира в Китай. Голяма част от Библиите на Българско библейско дружество се отпечатват там.
Делото на проф. Ованес Хазарян не е забравено. Усилията в Библейското дело не са напразни. Изискват само посветеност и повече търпение. Тези качества може да притежава всеки християнин.
 
п-р Бедрос Алтунян
Арменски евангелски църкви
Българско библейско дружество
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg