Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Инициативата

Main Pic
Публикувана: 18.01.2017
Автор:
Прочетена: 2316
Коментари: 0

Събирането на подписи за Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) "Мама, татко и деца” в защита на брака и семейството, ще продължи до 3 април 2017 г., т.е. една година след официалното и стартиране.

Това съобщиха организаторите на инициативата, за което са информирали с писмо заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс”.
Решението си да удължат срока за събиране на подписи организаторите основават на ясно постановения регламент за Европейските граждански инициативи,  според който организаторите имат 12 месеца за събиране на подписи. Член 5 (5) от Регламент 211/2011 гласи: "Всички изявления за подкрепа се събират след датата на регистриране на предложената гражданска инициатива и в срок не по-дълъг от 12 месеца."

"Тази разпоредба гласи, че изявленията за подкрепа, трябва да се събират след като ЕГИ е регистрирана, в срок от 12 месеца или по-рано. Не е казано, че този период трябва задължително да започне веднага в деня на регистрацията.  

Събирането на подписи за инициативата започна на 4 април 2016 г. , а не непосредствено след регистрацията на 11 декември, 2015 г. Това е поради сложната процедура за създаване и получаване на официално одобрение от страна на Европейската комисия на система за онлайн събиране на подписи, в съответствие с техническите изисквания, определени в Регламент 211/2011.

Едид Фривалдски, председател на “Мама, татко и деца”  е поискала от Комисията да премахне от интернет страницата си невярната информация, според която събирането на подписи приключва на по-ранна дата. Тя подчертава, че тази инициатива обединява хората в цяла Европа: "Много хора вече са подкрепили "Мама, татко и деца" и искаме да сме сигурни, че всички онези, които искат да подкрепят брака и семейството, разполагат с времето, което е предвидено, за да го направят."

ЕГИ е инструмент, въведен с Договора от Лисабон,  според който трябва да се съберат най-малко 1 милион подписа и да стигне до националната квота, определена от правилника за Европейските граждански инициативи, в най-малко седем държави членки, което съответства на една четвърт от 28-те страни. "Мама, татко и деца" е събрала почти половината от общия брой необходими подписи (или 450 453) и е посрещнала изискването за достигане на минимален брой подписи от седем страни. Девет са страните изпълнили националните си квоти: Полша, Словакия, Гърция, Финландия, Унгария, Хърватска, Кипър, Латвия и Литва.

България е събрала 7251 подписи до момента, Румъния - 22 033, а Гърция - 31 248 подписи. Най много подписи до момента е събрала Полша - 99 465, следвана от Словакия с 75 453 подписа.

ЕГИ "Мамо, татко и деца" отправя апел към Европейския съюз да приеме дефиниция на брака и семейството за целите на законодателството на ЕС, въз основа на общото (или най-малкия общ знаменател) между държавите членки, а именно: "Бракът е съюз между един мъж и една жена" и "семейството се основава на брак и / или потомство.”

За повече информация и контакт: сдружение "Асоциация общество и ценности", координатор на ЕГИ "Мама, татко и деца" за  България.

Източник: sva.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg