Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Седмица на брака у нас

Main Pic
Публикувана: 05.02.2017
Автор:
Прочетена: 2433
Коментари: 0

Седмицата на брака е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно oт 7 до 14 февруари в над 23 страни по света сред които: Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Украйна, Южна Африка и др.  Инициативата включва редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Седмицата на брака празнува здравия брак - съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство.

Страната ни е на последно място в Европа по брой сключени бракове на глава от населението и на първо място по извънбрачно родени деца (59.1%), според Евростат.

Седмицата на брака цели превенция на разводите, самотното родителство, стреса, липса на качествено време с децата, като насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. 

Инициативата се популяризира от граждански организации и личности, подкрепящи брачната институция и семейството. В Седмицата на брака могат да участват брачни двойки, неправителствени организации, бизнеси, държавни институции, религиозни организации; професионалисти, работещи в сферата на семейното здраве и образованието; личности, подкрепящи брака; представители на медиите и др.

Целта е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив и успешен брак. За това е важно да положат усилия и да сложат брака си на фокус. Седмицата на брака предоставя идеи и начини, по които това може да стане. За целта от сайта на инициативата (www.brak.bg) можете да почерпите различни идеи за това как да заздравите любовта по между си, да се забавлявате заедно и да намерите полезни материали и ресурси за обогатяване и развиване на по-добри и пълноценни взаимоотношения.
 
За никого не е тайна, че в България бракът е в криза и че страната страда от дълбока морална и духовна разруха. Наблюдаваме висока степен на разводите, самотното родителство, икономическа задлъжнялост, стрес, липса на качествено време с децата.


Последствията от това влияят не само върху физическото, но психичното и емоционално състояние на личността, семейството, а оттам и на обществото.  Най-потърпевши и уязвими са децата. "Седмица на брака" се провежда с цел да се противодейства на тези проблеми. Ежедневно се сблъскваме с отрицателните последствия от кризата в семейството и е необходимо да се полагат постоянни и целенасочени усилия за нейното преодоляване. Бъдещето на България е немислимо без силни и стабилни семейства.

Инициатор и координатор на инициативата за България е гражданско сдружение "Асоциация oбщество и ценности".

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg