Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ходенето на църква в Мексико е опасно заради наркокартелите

Main Pic
Публикувана: 12.03.2017
Автор:
Прочетена: 2494
Коментари: 0

В Мексико хората рискуват живота или свободата си, когато посещават църковно богослужение.

Опасността идва от мощните наркокартели, които действат безнаказано и безмилостно тормозят християнските общности, като налагат "данъци" върху църквите и бизнеса за правото им да съществуват, съобщават от организацията Open Doors.

Денис Петри, директор на Open Doors в Мексико, коментира, че изнудването на църкви от наркокартелите е "масово явление, засягащо почти всички църкви, но повечето се страхуват да говорят за това".

Освен с изнудване, наркокартелите се занимават и с отвличане за откуп, друга доходоносна тяхна дейност, която се отразява върху църквите и бизнеса, казва още Петри.

В районите, контролирани от тези наркокартели, вярващите са изправени пред риск не само от изнудване и отвличания, но и тежки и често смъртоносни нападения, ако се случи да отидат в църкви, където наркокартелите са поставили строги ограничения на богослуженията, както и на правото на събиране, се казва в доклад на Open Doors.

"Църковните служби не са разрешени в някои райони. Имаме информация за църкви, които са били затворени по нареждане на наркокартелите", казва Петри. "Освен това, има лица, на които им е забранено да присъстват на богослужения или трябва да бъде докладвано на наркокартелите, когато те посещават дадена църква".

Пастор разказва, че наркокартелите са много добре организирани. "Те могат да следят всяко ваше движение. Човек не може да отиде където и да е сам; защита е необходима през цялото време."

Денис Петри, казва, че пасторите не могат да говорят открито от амвона срещу тези наркокартели, защото рискуват да бъдат убити.

Според предишен доклад, мексикански свещеник, изчезнал и издирван в продължение на дни, е намерен мъртъв през януари т.г. Смъртта на отец Хоакин Ернандес Сифуентес, служил в контролирания от наркокартелите мексикански щат Коауила, е последната в списъка от над 30 свещенослужители, които са били убити в Мексико от 2006 г. насам.

Мексико е на 41-во място в списъка на Open Doors USA на държавите с най-големи преследвания на християните.

Източник: Christiantoday.com

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg