Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пътуваща изложба разказва за историята на Реформацията

Main Pic
Публикувана: 27.03.2017
Автор:
Прочетена: 2165
Коментари: 0

През последните месеци из страните на Северна Европа обикаля дългият син тир, потеглил на 3 ноември от Женева, за да посети 67 населени места, в 19 европейски страни, особено показателни за историята на Реформацията.

Задачата на тази „обиколка на етапи“ е да събере разказваните по време на пътуването истории: при всяко спиране, което трае 36 часа, се отправя покана към отделни хора и местни общности, да разкажат за смисъла на вярата си и за принадлежността си към дадена Протестантска църква.

Синият тир вече премина през  Швейцария и Германия, но също и през Венеция и Рим, през Любляна, чак до Сибиу в Румъния. След това се върна обратно, до Дъблин, Ливърпул и Лондон. В началото на месец март пристигна в Дания, премина през Швеция и на 17 март спря на площада пред катедралата в Турку, Финландия, след това продължи към Рига, където пристигна на 18 март.

Остават още 23 спирки, преди да стигне до германския град Витенберг на 20 май, в деня на откриването на „Световната изложба на Реформацията“ – голяма мултимедийна колективна сбирка на изминалите 500 години, към която ще се прибавят и историите, събрани по време на обиколката на синия тир из Европа. Четири екипа от млади доброволци се редуват да придружават тира, а в специално създаден блог се разказва за всеки изминат етап от обиколката.

Източник: man.sir

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg