Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

България каза “ДА” на брака и семейството

Main Pic
Публикувана: 10.05.2017
Автор:
Прочетена: 2578
Коментари: 0

България е 13-та държава, надхвърлила националната си квота за подкрепа на Европейската гражданска инициатива "Мама, татко и деца."

Подписването в подкрепа на Европейската гражданска инициатива “Мама, татко и деца” приключи една година след началото ѝ.

Едно от двете изисквания на Европейската комисия за успешна гражданска инициатива бе изпълнено още през есента, когато седем страни членки събраха минималния за страната им брой подписи. До момента 13 държави са надхвърлили своя минимум, сред които и България.

Скоро предстои да стане ясно дали второто условие, наличието на 1 милион подписи от граждани на Европейския съюз, е изпълнено. До средата на февруари “Мама, татко и деца” бе подкрепена от над 650 000 европейски граждани. В момента тече преброяването на стотици хиляди подписи в ЕС.


След посрещане и проверка на второто условие искането на инициативата ще бъде разгледано от Европейския парламент и Европейската комисия, която окончателно ще вземе решение.

“Мама, татко и деца” цели да разреши проблема с различните определения за брак и семейство в отделните директиви на Европейския съюз. Тя предлага да се приемат валидни за целия съюз определения, съвместими със законодателството на всички страни членки, а именно бракът да се дефинира като съюз между мъж и жена, а семейството да се основава на брак и/или потомство.  Ако бъдат приети те ще важат за общите документи на ЕС и ще бъде защитено правото на всяка страна самостоятелно да определя политиката си в тази сфера.

Освен широката гражданска подкрепа, инициативата у нас бе подкрепена от Патриарха на Българската православна църква, Католическата църква и протестантските църкви, които активно участваха в събирането на подкрепа.

“Мама, татко и деца” получи най-силна подкрепа в Полша (над 200 000 подписи), Гърция (над 100 000 подписи), Финландия, Унгария, Кипър, Франция, Латвия, Литва, Словакия, Хърватия, Словения и Германия. Най-слаба подкрепа срещна в Дания, Швеция, Ирландия и Португалия. Изискването за единен граждански номер, от страна на Европейската комисия за този вид инициативи, възпря подкрепата на хиляди български граждани.

Източник: sva.bg

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg