Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да обичаме така, както Бог обича

Main Pic
Публикувана: 25.06.2017
Автор: Цветелина Димитрова
Прочетена: 1950
Коментари: 0

Любовта на Богa
 
Сигурно всеки един от нас е усетил това толкова силно и възвишено чувство, наречено ЛЮБОВ, но дали сме обичали с Любовта, която обича Бог, дали нашето сърце е било в Неговия ритъм, а как бихме разбрали каква е Божията любов, какъв е нейния характер, освен ако не прочетем какво казва словото за любовта на Бога:

1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, която звънти или кимвал, който дрънка.    
2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.    
3 И ако раздам целия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползва.    
4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,    
5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,    
6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,    
7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.    

(1 Коринтяни 13:1-7)

1 Коринтяни 13 глава е наречена  „химна на любовта“,  а Божието слово  представя Бог именно като любов (Първо послание на апостол Йоан 4:8 Който не обича, не е познал Бога, защото Бог е любов) и се казва още, че който пребъдва или ходи в любовта, пребъдва в Бога. Най-основното, което можем да кажем за Бог е че Той е нашият извор на любов. Той е самата любов!

Думи за „любов“ в гръцкия език.
В гръцкия превод на Библията има няколко думи за „ЛЮБОВ“
-    Една от тях  е „сторгия“. Това е семейната любов, тази с която се обичат хората в семейния кръг
-    Друга дума използвана в гръцкия език  е „ ерос“ Това е тази чувствена любов между съпрузи.
-    Думата „филео“ пък се използва в гръцкия превод  за приятелска любов. Любов, която гърците ценели много повече от“ ерос“. „Филео“ се появява между братята, били се рамо до рамо в битка. Тя е демонстрирането на лоялност към приятелите.
-    „Прагма“ е  любов, която се появява при дългогодишните двойки, при които  има дълбоко разбирателство.
-    Гръцката дума  „ АГАПЕ“ е безкористната, саможертвена  любов. Любовта, с която Бог ни обича и го доказа, като умря за на нас на кръста.
Който пребъдва в Божията любов, той пребъдва в Бога. Трябва да пребъдваме в тази „АГАПЕ“ любов.

Божията любов е незаменима / не може да бъде компенсирана.
Апостол Павел в своето послание към коринтяните описва точно такава любов.
От Божето слово се разбира, че любовта е незаменима. Под това ние разбираме, че тя не може да бъде компенсирана с нищо друго.

Духовността не може да замени любовта.
Още в първи стих виждаме, че липсата на любов не може да бъде компенсирана с духовност. Дарбите не могат да заменят любовта. "Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, която  звънти, или кимвал, който  дрънка."

Свръхестествените проявления не могат да заменят любовта.
Липсата на любов не може да бъде компенсирана дори и  със свръхестествени проявления, които са описани във 2ри стих. "И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм."

Всички добре знаем притчата за добрия самарянин, която Исус разказа на законника (Лука 10:30-35)….И свещеникът и левитът от притчата са имали вяра, но… техният проблем е бил, че те нямаха любов. Липсата на любов обезсилва вярата, затова и свещеникът и левитът не успяха да помогнат на изпадналия в нужда.

Религиозните актове не могат да заменят любовта.
В трети стих на това послание на апостол Павел се вижда, че  липсата на любов не може да бъде компенсирана с религиозни актове. Човеколюбието и мъченичеството са велики подвизи, но ако не са мотивирани от любов, са безполезни."И ако раздам целия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползва."


Любовта е нещото, което се брои. Без  любов нищо не ни се брои, нищо не се зачита, защото любовта е единственото, което остойностява всичките ни останали действия и постъпки. …..НО КАКВА ЛЮБОВ?

Апостол Павел описва характеристиките на  Божията любов:

Той първо описва каква е любовта, какъв е нейния характер…
И пише: "Любовта дълго търпи и е милостива"
 „дълго търпи”, колко от нас дълго търпим – лошо отношение, лоши думи по наш адрес, на работа, в училище, че дори на улицата, но Божията любов „дълго търпи“. Това означава, че любовта упражнява контрол над себе си в трудни обстоятелства. Тя демонстрира търпение независимо от трудностите.

Любовта е „милостива“, т.е. тя е състрадателна, снизходителна, добра!
Нещата, които НЕ прави Божията любов.
След като описва характера на любовта апостол Павел набляга на това какво НЕ прави Божията любов, а именно
"Любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,    
не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,    не се радва на неправдата."
    

Тук апостол Павел описва любовта като използва отрицания по този начин ясно я отделя от егоизма и неговите проявления. За нас може да е обичайно да завиждаме, да се превъзнасяме малко над другите, но любовта  „не завижда; не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи и не търси своето“. Това е пътя на любовта и това са стъпките, в които трябва да вървим.

Нещата, които прави Божията любов.
След описанието на характера и на това какво НЕ прави любовта, апостол Павел обръща внимание и на това какво прави, "а се радва заедно с истината,    
всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи."

  
Любовта прощава. Ако няма прошка, няма любов. „Всичко премълчава“, преглътва, оставя го на Господа – кротка, мълчалива, вярваща, оптимистка, винаги положително настроена. Любовта издържа всичко "всичко търпи", продължава да понася независимо от трудностите и страданията.
Какво съвършено описание на любовта. Напомня ли  ви за характера на Някого?
ДА, тази глава всъщност описва характера на Исус Христос и ако ние искаме да бъдем Негови последователи, то трябва да бъдем като Него.  А това означава да имаме любов.

Както и Христос каза в Йоан 13 глава 35 стих:
„По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.” (Йоан 13:35)

Затова, нека прегледаме живота си, нека изпитаме себе си. Нека да се замислим за себе си и за постъпките си. Подплатени ли са с любов нашите действия? От любов ли са мотивирани добрите ни дела , защото единственото, което остойностява всичките ни действия и постъпки е любовта.

„И така, остават тези трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.“
 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg