Сряда, 27.05.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат." 1 Коринтяни 13:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

180 години от рождението на Апостола на свободата

Main Pic
Публикувана: 18.07.2017
Автор:
Прочетена: 2492
Коментари: 0

Още приживе Васил Левски бе наречен от съвременниците си Апостол. Наречен бе така по подобие на Христовите ученици и последователи, но и на носителите и изповедниците на новата – гражданска религия през ХІХ в. за правата на човека за свобода, за стремежа на нациите за самостоятелност и равноправие, за независимост и национални държави.

Васил Иванов Кунчев се ражда през юли 1837 г. в Карлово, израства и се възпитава в патриотична семейна среда, учи в местното училище, после в Пловдив и в курс за свещеници в Стара Загора, но пътят му към революционното дело минава и през монашеството, дяконството и учителството.

Левски е не само велик патриот – той е дужовна личност и голям демократ. Ний не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самия турчин.”В Българско – пише на друго място Левски – не ще има цар, а народно управление и всекиму своето. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът и пр. Свобода и чиста Република.”

Въпреки времето думите на Апостола и днес звучат актуално:

"Не се полъгвайте, че тези, които държат, парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате като слънце пред очите си."

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!"

"Всичко се състои в нашите задружни сили."

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно."

"Които искат да умрат за отечеството си, да бъдат готови."

"За враговете на демокрацията и републиката - смърт!"

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи."

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си."

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg