Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните от Витлеем протестираха в защита на джамията Ал Акса

Main Pic
Публикувана: 25.07.2017
Автор:
Прочетена: 1221
Коментари: 0

Християните от Витлеем организираха митинг на солидарност в защита на ерусалимската джамия Ал Акса, съобщи палестинската осведомителна агенция УАФА, цитирана от ТАСС. Протестът се е състоял на площада пред базиликата "Рождество Христово".

"Палестинските християни и мюсюлмани бяха и остават един народ и ще защитават ерусалимските светини, които са тяхно национално наследство", заяви пред събралите се Джалал Бурхум, официален представител на движението "Ал Харак ал Масихи".

Министърът по въпросите на християните в правителството на палестинската автономия Зияд ал Бандак обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху, че се опитва да превърне конфликта от политически в религиозен. "Нашата акция е послание към световната общност, че християните и мюсюлманите в Палестина са обединени от общата борба за избавление от окупацията", заяви той.

На фона на растящите се протести палестинският президент Махмуд Абас обяви в петък, че "замразява контактите на всички равнища с израелската страна". Той добави, че "това решение ще остане в сила, докато израелското правителство не отмени приетите мерки срещу джамията Ал Акса и палестинския народ като цяло".

След заседание с министрите от силовите ведомства Нетаняху обаче подчерта, че "системата за защита на Храмовия хълм в Ерусалим остава непроменена". Девети ден мюсюлманите от Стария град в Ерусалим отказват да влязат в джамията Ал Акса и се молят край стените ѝ в знак на протест срещу разположените детектори за метал близо до ислямската светиня.

Палестинската агенция Маан съобщи, че израелската опозиционна лидерка Ципи Ливни е призовала САЩ и Йордания да се намесят спешно. "Ситуацията става все по-опасна", подчерта тя и призова двете страни да се опитат да помогнат за намаляване на напрежението.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg