Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Учени потвърдиха част от историята за Исус и превърнатата във вино вода

Main Pic
Публикувана: 16.08.2017
Автор:
Прочетена: 2085
Коментари: 0

Израелски археолози откриха близо до древния град Кана Галилейска работилница за направа на големи ритуални делви, за които се говори в библейската история за превръщането на водата във вино, пише в. „Джерузалем поуст”. В Евангелието от Йоан се казва, че едно от първите чудеса, извършени от Исус на сватба в Кана, било превръщането на водата във вино, защото виното за гощавката се свършило. Исус казал „да вземат шест каменни делви”, които били с вместимост до 39,3 литра.

Дълго време учените се съмнявали, че толкова големи съдове са били използвани от юдеите през 1 век. Оказало се, че са правени от варовик, а не са керамични като останалите домакински съдове. „Причината за избора на материал очевидно е била религиозна, защото по древно еврейските ритуални разбирания керамиката лесно ставала нечиста и трябвало да бъде унищожавана”, обяснява ръководителят на разкопките доктор Йонатан Адлер, доцент от Ариелския университет в Израел.

Варовикът не се смятал за ритуално нечист материал, затова широко се използвал. За изненада на учените работилницата е била в Галилея, макар че по-рано аналогични обекти са откривани главно в Йерусалим, предаде БГНЕС. Учените са открили и изкуствена пещера, в която древните занаятчии добивали материал за съдовете. В пещерата са открити много инструменти и приспособления за направата на делви.

Източник: actualno.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg