Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Международните лидери и инстутиции осъждат кървавия атентат в Барселона

Main Pic
Публикувана: 18.08.2017
Автор:
Прочетена: 1320
Коментари: 0

Ислямският тероризъм отново връхлетя над Европа. Броят на жертвите е вече 14, а над сто са ранениге, някои от които в тежко състояние, след като микробус се вряза в оживената и известна пешеходна улица Las Ramblas в Барселона в следобедните часове на 17 август.

Терористичната атака бе подобна на миналогодишната в Ница - превозното средство е изминало около 530 метра по улицата, преди да бъде спряно. Според съобщения в медиите, полицията е арестувала двама заподозрени в атаката, един е убит при престрелка. Мъжът на чието име е бил регистриран микробусът, е бил задържан, съобщава испанският в. „Публико“. Това е Дрис Укабир, който има регистрация в северното предградие на Барселона, Санта Перпетуа де Могода. Отговорност за атентата пое терористичната организация „Ислямска държава“. По предварителна информация сред пострадалите има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, , Тайван, Хонконг, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.

След атаката, испанският министър председател, Мариано Рахой, обяви три дневен национален траур. Солидарност и близост към страната бе изразена от всички международни лидери и институции.

„Това са убийци, просто престъпници, които няма да ни уплашат. Цяла Испания е Барселона. „Рамбла“ отново ще бъде на всички“. Това написа испанският крал Фелипе VI в „Туитър“ след атентата във втория по големина и най-богат испански град.

Лидерите на европейските институции, на много европейски страни и САЩ също използваха социалната мрежа, за да изкажат съболезнования и солидарност.

„Цяла Европа е с #Барселона. Мислите ни са с жертвите и засегнатите от този страхлив атентат“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Мислите ми са с хората от #Барселона. Никога няма да бъдем уплашени от такова варварство“, гласи съобщението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също изрази солидарност с жертвите на терористичния атентат и даде „тотална подкрепа“ на испанските власти. „Целият ЕС е обединен в защита на мира“, написа той в „Туитър“.

Американският президент Доналд Тръмп написа: „САЩ осъждат терористичната атака в Барселона, Испания, и ще направи всичко необходимо, за да помогне. Бъдете твърди и силни, обичаме ви!“:

От своя страна държавният секретар на САЩ, Рекс Тилърсън, каза, че Съединените щати са в готовност да помогнат на испанските власти в разследването на инцидента. Той подчерта ангажимента на Вашингтон за залавянето на „терористи по света“.

Също Русия решително осъди терористичната атака в Барселона. „Това зло няма никакво оправдание. Изразяваме съчувствие към народа на Испания. Скърбим заедно с вас“, заяви руското външно министерство.

Българският президент Румен Радев също изрази солидарност с Испания. „Дълбоко съм потресен от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието“, се казва в изявление на президента Румен Радев.

„Съболезнования на целия испански народ и на жителите на Барселона. Това е страшен бич“, коментира от своя страна премиерът, Бойко Борисов.

Също футболен клуб „Барселона“ не остана безучастен и също написа в туитъра си: „Дълбоко сме натъжени от атаката в нашия град. Всичките ни мисли са с жертвите, семействата им и хората на Барселона“.

Барселона е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Огромен е броят и на мигрантите, които живеят и работят там.

Милиони туристи посещават "столицата на Каталония" всяка година. Само за миналата година Барселона е посетена от рекордните 32 милиона души. Досега градът се смяташе за относително безопасна дестинация, тъй като е сред онези европейски мегаполиси, в които до днес терор не е имало.

Най-вероятно атентатът от 17 август ще се окаже вторият най-кървав след този на гара Аточа в Мадрид през 2004 година. Тогава терористи от "Ал Кайда" взривиха за по-малко от половин час 4 влака на три гари в испанската столица - два от тях на "Аточа". Тогава броят на жертвите бе 192-ма души, сред които четирима българи. Над 2000 бяха ранени. Това беше най-кървавият атентат в съвременната история на Европа, наречен "европейският 11 септември".

Източник: svt.btvnovinite

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg