Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Върховенството на закона и свободата

Main Pic
Публикувана: 20.09.2017
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2747
Коментари: 0

Във Варна се състоя годишна национална конференция на Института за принципи на правото. Темата бе:                     „ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА И СВОБОДАТА.

Връзката между  правния принцип за върховенството на закона  и свободата на хората.“

Адвокат Лъчезар Попов, председател на Борда на директорите на ИПП и президент на християнската организация „Адвокати Европа“, участва в дискусията със задълбочен доклад на тема: „Начини за постигане на свобода и поведението на свободния човек“. Модератор бе адвокат Евгения Попова от Габрово, която ще бъде домакин на конференцията на ИПП през 2018 г.

Гостоприемен домакин бе адвокат Светлозар Николов. В неговия оргинален  анализ той представи тезата, че когато законът и Христовата църква са заложени изначално в Конституцията на една държава, винаги има по-голям напредък и върховенството на закона е подкрепено от християнските ценности.

Сред говорителите на Конференцията бяха Бисер Божков - юрист, теолог и психолог от София, адвокат Радостина Александрова, Адвокатска колегия -Търговище и съдия Даниела Христова от  Окръжен Съд – Варна.

„Конференцията премина в открита приятелска атмосфера, доближаваща се до дискусия във формат на „кръгла маса“. Всички участници – адвокати, съдии и юристи – бяха на една вълна, когато изразяваха своите убеждения, тревоги и предложения. Съгласие бе постигнато за  необходимостта от правна реформа за определени групи от обществото, като групата на наркозависимите, въвеждането им в рехабилитационни институции и адаптирането им в обществото. Постигнато бе становище, че не само съдилищата трябва да работят в тази насока, но да се създаде и сътрудничество с християнските църкви и неправителствени организации.“ - сподели една от участничките Лариса Петрова от София.

Обоснована бе и темата на следващата годишна конференция на ИПП за 2 юни 2018 г. в Габрово: "Върховенството на закона и приятелството; Възможни конфликти при сблъсъка в  професионалния и личния живот при работата на администраторите и правораздаващите юристи. Проект на „Закон за Лобизма”.

Вълнение сред участниците предизвика изявлението на Евгения  Попова до председателя на ИПП- Лъчезар Попов: „Беше ни полезно и приятно да се запознаем, да усетим и да станем част от това събиране. Много е насърчаващо, когато разбереш, че не си сам в битката с вятърните мелници. Да бъдеш освободен от притесненията, че видиш ли, нещо не ти е наред, когато искаш справедливост, етика и морал в работата си. Отново благодарности, че си това, което си и правиш това, което правиш.“

Нека  да припомним един от основните принципи на ИПП:

„Нашата основна грижа  в отношението ни към правосъдието и принципите на правото е да възпитаваме и да проявяваме интегритет, или с други думи да преливаме моралните принципи на християнската ни вяра в работата ни като професионалисти.

Нашите основни принципи докосват и т.н. златно правило на Библията, обяснено с думите на Спасителя Господ Исус Христос: „Прочее, всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие на тях, защото това е законът и пророците.“ Евангелие от Матея 7:12, както и дефиницията за „добро“, дадено в Стария Завет чрез пророк Михей;

„Той ти е показал човече , какво е доброто и какво иска Господ от тебe: не е ли да вършиш праведното, да обичаш милост и да ходиш смирено със своя Бог?“

В своя доклад адвокат Попов подчерта: „ В качеството ни на администратори, магистрати, съдии, нотариуси, адвокати, съдебни изпълнители, юрисконсулти, правни съветници, експерти, научни работници в правната сфера и медиатори, ние неизбежно влизаме в допир с работата на държавните и обществените организации, семействата, живота на хората и цялото общество. Извършвайки правната ни работа, ние ставаме лични и обществени пълномощници с високи обществени отговорности. В тази работа сме насърчени и се водим от библейските принципи в Книгата на пророк Михей 6:8, както и от мисията на професията ни съгласно с Посланието на апостол Павел към Ефесяните 2:10.“

Пожелаваме попътен вятър на ИПП на крилете на тези принципи за цялостната им дейност, както и успех на следващата годишна Конференция на 02.06.2018 г., по времето на Българското председателство на Европейския съвет!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg