Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ООН: Промените в климата задълбочават глада по света

Main Pic
Публикувана: 22.09.2017
Автор:
Прочетена: 1153
Коментари: 0
Мащабите на глада отново се увеличават в целия свят след десетилетие на спад. „Заслуга” тук има и изменението на климата, съобщи ООН. Около 815 милиона души или 11% от населението на света са били хронично недохранени през 2016 г., според годишния доклад "Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света".
 
"Увеличението - с 38 млн. повече от предходната година - до голяма степен се дължи на разпространението на конфликтите и шока, свързан с промяната на климата", се казва в публикацията. Специалистите не искат да приписват на климатичните промени някакво драматично метеорологично събитие, но припомнят, че повишаването на температурата все пак увеличава тежестта на бурите и сушите. Докладът обаче посочва и връзката между изменението на климата и конфликтите: „Промяната на температурите не само увеличава проблемите с продоволствената сигурност и храненето, но също така може да допринесе за по-нататъшно развитие на глобални кризи”.
 
ООН отбеляза, че забавянето на глобалния растеж има отрицателно въздействие върху възможността за хората да получат достатъчно количество храна, предаде БГНЕС. "Икономическите забавяния в страните, силно зависими от петрола и други стоки за износ на стоки също оказват влияние върху наличието на храна и намаляването на възможността на хората да имат достъп до такава", се казва в доклада. Агенциите на организацията установиха, че недохранването е забавило растежа на 155 милиона деца под петгодишна възраст, което също има отражение върху дългосрочните постижения в областта на здравеопазването и образованието. Близо 52 млн. души са били засегнати от загуба на тегло – т. нар. поднормено тегло.
 
В доклада се посочва едновременното увеличение на наднорменото тегло сред децата в други страни - до 41 милиона души.
 
Източник: actualno.com

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg